Němci a Rakušani mají podobné problémy jako my

30. 5. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zprávy z rakouského a bavorského tisku potvrzují, že naši sousedé mají podobné starosti jako my. Spoluúčast pacientů na nákladech zdravotní péče, jak ji plánuje rakouská vláda, by nemocné přišla podle expertů na 362-560 miliónů eur ročně...


Další upozorňují na to, že toto zatížení by nesla malá skupina osob - polovinu zdravotických výkonů totiž spotřebovává 6,7 procenta pacientů.

UMĚLÉ oplodnění by podle plánů německé vlády mělo být vyškrtnuto z katalogu zákroků, krytých státními nemocenskými pojišťovnami. Ty by tak uspořily ročně 200 miliónů eur.

Sdružení rodin a gynekologové se proti návrhu bouří: oplodnění stojí 2500 eur (78 000 korun), což by si běžná rodina nemohla dovolit, zatím co dosavadní výdaje pojišťoven (142,5 mil. v roce 2001) rozpočtem těchto pokladen sotva hýbnou.

V Německu je 1,5 miliónu bezdětných párů, ročně se z umělého oplodnění narodí kolem 9000 dětí.

LÉČITELKA z hornorakouského Mehrnbachu se bude před soudem v Riedu zodpovídat z ublížení na zdraví a nedovoleného podnikání ve zdravotnictví. Podle státního zastupitelství ošetřovala devítiletého chlapce se zápalem plic. Stav se zhoršoval, až rodiče vyhledali lékaře a ten dítě poslal ihned do nemocnice, kde mu museli odebrat jeden plicní lalok. Z ublížení na zdraví jsou obviněni i rodiče.

SVĚTOVÝ REKORD v dárcovství krve překonali Dortmunďané: během jediné neděle jich ve veletržní hale darovalo krev 4017. Dosavadní rekord patřil americkému Červenému kříži s 3539 odběry za den.

Českobudějovické listy, 30.05.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?