Němci budou chtít lékaře z Česka

10. 4. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pokud začnou odcházet zdravotníci na západ, nahradí je kolegové z bývalých zemí SSSR. Odliv českých lékařů do Německa může přijít ještě dřív, než vstoupí republika do EU. Kongres německé Společnosti internistů...


Pokud začnou odcházet zdravotníci na západ, nahradí je kolegové z bývalých zemí SSSR. Odliv českých lékařů do Německa může přijít ještě dřív, než vstoupí republika do Evropské unie.

Praha - Během několika let mohou v Česku chybět praktičtí, oční a další lékaři. Hrozí totiž jejich odliv do Německa, kde stále více chybějí, především na venkově a východě země. Na německých klinikách se nedostává už kolem dvou tisíc lékařů.

Kongres německé Společnosti internistů, který se nyní koná ve Wiesbadenu, otevřeně žádá vládu, aby začala udělovat pracovní a pobytová povolení - „zelené karty“ pro lékaře ze zemí střední a východní Evropy. Stejně jako je umožnila získat počítačovým expertům.

Čeští lékaři, kteří odešli v posledních letech pracovat do zahraničí, se zatím dají počítat na desítky. „Přesné číslo nikdo neví,“ uvedl prezident České lékařské komory David Rath. Bezpochyby však podle něho bude stoupat.

„Před měsícem jsme s kolegy z německé komory hovořili na evropském zasedání lékařských profesních organizací. Netajili se, že by uvítali, kdyby lékaři z Česka zaplnili mezery v Německu. Potvrdili, že je nechtějí „nakupovat“ za dumpingové ceny jako levnou sílu. Odborná úroveň českých lékařů je podle nich srovnatelná s kvalitou německých.

Rath odhaduje, že po vstupu Česka do Evropské unie odejde pracovat do ciziny 30 procent lékařů, pokud bude disproporce mezi lékařským platem v Česku a Německu jako dnes.

Problém, který vznikne odlivem zdravotníků z České republiky, by musela podle Ratha řešit vláda. „Asi by se udělal nábor v zemích bývalého Sovětského svazu. Příliš by mě to netěšilo, pokud by šlo o větší počet lékařů. Naše medicína má blíž k německé než ruské,“ dodal.

Pohyb zdravotníků na pracovním trhu v Evropě, ale i do zámoří je už dnes čím dál víc zřetelnější. Z Velké Británie a Irska odcházejí lékaři pracovat do USA, z bývalého východního Německa zase míří do jeho západní části nebo do zahraničí. Do bývalé NDR jich z Česka odchází na základě konkursu, který byl před pár měsíci, dvacítka.

Chybějící lékaře v Česku budou zřejmě stále víc nahrazovat jejich kolegové ze Slovenska. Zatím šlo o jednotlivce, ale už se objevila celá skupina slovenských lékařů, která požádala o registraci v České lékařské komoře.

Motivem všech přesunů je lákavá představa vyšších výdělků. Průměrný měsíční příjem kvalifikovaného lékaře v Česku je nyní po zvýšení tarifních platů a příplatku pro zdravotníky kolem 32 tisíc korun při 240 hodinách práce, což je dvojnásobek průměrné mzdy v Česku. Jeho kolega v Německu si vydělá v přepočtu 130 tisíc, v Irsku, kam jsou také Češi lákáni, 60 tisíc korun měsíčně. Irsko zdravotníky velmi potřebuje. Došlo tu k obrovskému stavebnímu boomu, postavila se řada nemocnic i v nejzapadlejších místech a stát je nestačí zásobovat vlastním zdravotnickým personálem.

Z průzkumu, který uspořádala pařížská Sorbonna v kandidátských zemích EU, vyplývá, že z 829 dotázaných českých lékařů a sester by za prací vyjela téměř polovina. Většina si myslí, že by se časem vrátila. Z těch, co už odešli pracovat na nějakou dobu do zahraničních nemocnic, zejména do USA, už ale mnozí nazpět nechtějí.

V Německu podle představitelů Spolkové lékařské komory hrozí v příštích letech personální kolaps v lékařské péči. Pro české odborníky bude jistě nabídka ze strany německých úřadů lákavá. Navzdory tomu, že si jejich němečtí kolegové stěžují na nejisté profesní perspektivy, na zhoršující se možnost otevřít si vlastní praxi i pokles nadprůměrných výdělků.

Ivana Kněžínková, Hospodářské noviny, 10.4.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?