Němci chystají změny ve zdravotnictví

22. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Kabinet navrhuje snižování pojištění, platby za pobyt v nemocnici i zdražení většiny léků. Pacienti začnou platit za každou návštěvu lékaře, nejvýše však pětapadesát eur za rok...


Berlín/Praha - Němci nyní budou zřejmě pečlivě zvažovat vstup do lékařské ordinace. Připravovaná reforma zdravotní péče chce celý systém zprůhlednit, zeštíhlit a zlepšit.

Včera se zástupci vládních stran a opozice setkali, aby prodiskutovali podrobnosti návrhu, který vzešel z červencové předběžné dohody.

Společný návrh vlády i opozice počítá se snížením plateb zdravotního pojištění. Ty nyní činí v průměru 14,4 procenta z hrubé mzdy. V příštím roce by to mělo být 13,6 procenta a v roce 2007 snížení až na zhruba 13 procent. Navíc má být rozšířen příplatek pojištěnce.

Návrh mimo jiné zahrnuje platby za pobyt v nemocnici, paušální částku patnáct eur za každou návštěvu ordinace, stejně jako zdražení většiny léků.

Pokud vše půjde v příštím týdnu hladce, návrh zákona půjde v druhém zářijovém týdnu do parlamentu. Spolková rada by jej mohl schválit po volbách v Bavorsku koncem září.

Úspory, které výrazně pomohou rozpočtu

Autoři reformního návrhu uvádějí, že v případě jeho schválení stát významně ušetří.

„Doufáme, že každý rok uspoříme částku 9,9 miliardy eur,“ uvedl pro list Südddeutsche Zeitung bavorský premiér Edmund Stoiber.

Do konečné podoby textu zákona ještě mohou promluvit mnozí lobbisté, jisté ovšem je, že změny přinesou Němcům širší možnost výběru.

Za tři roky by již například mohli volit mezi pojištěním u soukromé, či státní pojišťovny. Navíc by měly být zaručeny rovnější šance pro jednotlivé typy pojišťoven. Dnes se soukromě smí pojistit jen ten, kdo překročí určitou výši ročního příjmu.

Nejtvrdší odpor kladou dohodě velké zdravotní pojišťovny, které připraví návrh o část jejich zisků. „Výrobci léčiv budou muset počítat s výrazným úbytkem zisku,“ soudí Peter Dülmann, analytik společnosti Sal. Oppenheim.

Naopak lékárníci si mnou ruce: až dosud mohli provozovat pouze jednu lékárnu, pro příště to budou moci být až tři pobočky.

Jiným tématem tvrdých diskusí se stalo hrazení zubních protéz, které by si měli pacienti od roku 2005 rovněž platit. Ministryně Schmidtová je přesvědčena, že nakonec vznikne zákon, s nímž se ztotožní většina poslanců.

Dohoda je průsečíkem mnoha zájmů

Sociálnědemokratická ministryně zdravotnictví Ulla Schmidtová a vyjednávač opozičních pravicových křesťanských stran CDU/CSU Horst Seehofer se shodovali, že reforma má velkou naději na přijetí v parlamentu. Oba vyjednávači předpokládají, že dohodu předloží příští týden vládě i stranickým grémiím a frakcím.

Optimismus vyjednávačů brzdily jen o poznání opatrnější formulace ze strany pravicových politiků. „Navrhovaný zákon je na hraně toho, co můžeme přijmout,“ prohlásil parlamentní vůdce pravicové frakce CDU/ČSU Volker Kauder, citovaný listem Handelsblatt.

Souhlas pravicových stran je nezbytný vzhledem k jejich převaze ve Spolkové radě, horní komoře německého parlamentu.

Výhrady pravicových politiků se v průběhu včerejšího vyjednávání soustředily na nenápadné posuny ve formulacích vládních vyjednávačů. Dohoda musí podle opozice přesně kopírovat znění návrhu z konce července, kdy obě strany souhlasily se společným postupem.

Vláda ovšem tvrdí, že změny padají na vrub přepisování odborných návrhů do nedvouznačné řeči příštího zákona. Z devatenáctistránkové původní dohody tak nakonec vznikl obsáhlý elaborát, který obsáhl 440 stran.

Barbara Bublíková, Jiří Sládek, Hospodářské noviny, 22.8.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?