Němci mají obavy ze změn ve zdravotnictví

19. 12. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Německé pacienty čekají razantní změny. Při první návštěvě lékařské ordinace. zaplatí jednorázově poplatek deset eur. Mezi pěti až deseti eury dají Němci také za každý lékařský předpis. Reforma rozpočtu neměckého zdravotnictví má ročně ušetřit přibližně deset miliard eur...


Informační linka, která má Němce informovat o změnách v systému zdravotní péče, je téměř neustále přetížená. Přestože změny vstupují v platnost již od 1. ledna, pro mnoho lidí zůstává nový systém značně neprůhledný. Ministerstvo zdravotnictví odmítá, že by až dosud cokoli zanedbalo.

„Občané byli informováni vyčerpávajícím způsobem,“ citoval deník Frankfurter Allgemeine Zeitung vyjádření mluvčího ministerstva. Většina německých lékařů o tom není zcela přesvědčena. Podrobnosti nového systému jsou podle nich značně nejasné. Od prvního dne příštího roku se proto obávají nepřehledných zmatků v čekárnách svých ordinací.

Změny se dotýkají všech Němců, kteří jsou pojištěni u státních zdravotních pojišťoven, tedy devadesáti procent populace.

Až deset euro za předpis

První poplatek čeká pacienty hned při první návštěvě lékařské ordinace. Zaplatí jednorázově poplatek deset eur, který musí platit při návštěvě doktora každé další čtvrtletí.

Tím výdaje nekončí: Mezi pěti až deseti eury zaplatí Němci také za každý lékařský předpis či zdravotní pomůcky.

Lékaři čekají nával v čekárnách

Němečtí lékaři proto již nyní mají čekárny přeplněné pacienty, kteří se často vůbec nepřišli léčit. Ke svému doktorovi totiž buď přišli se zcela malicherným problémem, protože chtějí využít poslední dny levné péče, nebo se prostě pouze přišli pozeptat o chystaných změnách.

„Ačkoli například za preventivní prohlídky nebude nutné platit poplatek deset eur, mnoho lidí se je snaží ještě do konce roku stihnout. To ukazuje, že nejsou informováni,“ prohlásil Roland Stahl, mluvčí Sdružení německých lékařů.

Mnozí Němci rovněž chtěli ještě na poslední chvíli využít příplatek 50 eur, kterými přispívají pojišťovny na dioptrické brýle. „Výroba nyní pracuje na plnou kapacitu a má stále co dělat, aby uspokojila poptávku prodejců,“ uvedl Stefan Diepenbrock z asociace optiků.

Uvádí, že státní příspěvek na brýle dostane pouze pacient, který je zakoupí před 31. prosincem. Podle odhadů se tak na přibližně 400 tisíc zájemců nedostane včas, ačkoli mají předpis v ruce. Státní zdravotní pojišťovny tak uspoří přibližně 20 miliónů eur.

Řada věcí není jasná, připouští ministryně

Ministerstvo nakonec připustilo, že mnohé věci je třeba dořešit. Jeden příklad: Není zatím jasné, zda první čtvrtletní poplatek bude možné platit pouze u praktických lékařů, či zda se tato povinnost bude vztahovat také na specialisty.

Ministryně zdravotnictví Ulla Schmidtová v televizi ZDF připustila, že detaily bude nutné vyjasnit v několika dnech, které zbývají do konce letošního roku.

Gynekoložka Margita Bertová zatím nemá jasnou představu, jak bude postupovat, pokud objeví u pacientky závažné onemocnění.

Je zde ryze technický předpoklad: Před započetím prohlídky by měla vybrat od pacientky deset eur. Jenže, pokud onemocnění nezjistí, jde o preventivní prohlídku, která poplatku nepodléhá.

Takže co v takovém případě učinit? A je třeba možné během vyšetření s pacientem konverzovat? I to je složité. Rozhovor s pacientem je již možné pokládat za lékařskou radu, která poplatkům podléhá.

Německo: třetí nejdražší péče na světě

Mnozí lékaři přesto uznávají, že reformy byly nezbytné. Německo má podle statistik třetí nejdražší systém zdravotní péče na světě, hned za Spojenými státy a Švýcarskem.

Proto většina zdravotníků uznává, že zdravotnictví musí projít zeštíhlovací kúrou. Podle projekcí německé vlády, citovaných agenturou Reuters, uspoří reforma rozpočtu ročně přibližně deset miliard eur.

Lékaři mají nicméně obavy, zda změna jde správným směrem. Na mysli přitom mají náklady na pomocné síly či desítky hodin strávených v ordinaci kvůli administrativě okolo nových poplatků.

Jiří Sládek, Hospodářské noviny, 19.12.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?