Němci řeší poplatky u lékaře. Ne zavádění, ale rušení

18. 10. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká vláda premiéra Nečase trvá na tom, aby se jako dodatečný zdroj příjmů do zdravotnictví i nadále vybíraly regulační poplatky u lékaře. Kabinet vedený německou kancléřkou Angelou Merkelovou naopak vážně uvažuje o jejich zrušení.


Zdravotní pojišťovny ve Spolkové republice jsou na rozdíl od těch českých díky dobrému hospodaření a přísně kontrolovaným investicím do drahého nemocničního zařízení, přístrojů a léků v přebytku, neboť za poslední roky ušetřily více než 14 miliard eur, a mohou si tak zrušení poplatků dovolit.

Pro konec poplatků, které v roce 2004 zavedla koalice sociálních demokratů a Zelených, se vyslovují nejenom silně tržně orientovaní liberálové z FDP, nýbrž nově také konzervativci z Křesťansko-sociální unie (CSU).

Sesterská strana, Křesťansko-demokratická unie (CDU), má o poplatcích také jasno. A to nejen proto, že podle institutu pro výzkum veřejného mínění Emnid jejich zrušení podporuje 77 procent respondentů a příští rok se v Německu konají volby do Spolkového sněmu.

40 eur za rok

Češi platí za každou návštěvu lékaře třicet korun. U chronicky nemocných osob se tak může celková výše poplatků vyšplhat až na několik tisíc korun za rok.

Němci složí při první návštěvě lékaře v každém novém kvartálu deset eur, a přispějí tak pojišťovnám během dvanácti měsíců nanejvýš částkou čtyřiceti eur.

To odpovídá přibližně dvouhodinové hrubé průměrné mzdě.

Dlužno ovšem říct, že Němci platí na zdravotní pojištění ze svého platu před zdaněním 8,2 procenta, téměř jednou tolik co Češi. Poplatky u lékaře jsou tak v zemi našich západních sousedů víceméně symbolické a tamní populace je vnímá především jako zbytečnou byrokratickou přítěž.

„Je myslitelné, abychom platby u lékaře zrušili, protože zjevně neplní svou funkci,“ citoval bavorského ministra financí za CSU Markuse Södera deník Frankfurter Rundschau. Argument, že němečtí občané budou díky platbám v lékařských ordinacích „lépe rozumět“ tomu, jak nákladný je systém drahé zdravotní péče ve Spolkové republice, podle něj totiž vůbec nezafungoval.

Ani sociálnědemokratický expert pro otázky zdravotnictví Karl Lauterbach si proto neodpustil ironickou poznámku: „Někteří pacienti se po zaplacení kvartálního poplatku zřejmě cítili být přímo vyzváni k tomu, aby lékaře navštívili co nejčastěji.“

Celý článek si můžete přečíst na serveru Aktuálně.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?