Němci zakázali obchod se smrtí

24. 11. 2015 8:03
přidejte názor
Autor: Redakce

Německý Spolkový sněm 6. listopadu po emocionálně vypjaté diskusi (ta s přestávkami trvala několik let) schválil návrh novely trestního zákona z pera CDU a SPD, jíž se zakazuje „organizovaná pomoc při sebevraždě na obchodní bázi“.




Hned poté Ludwig A. Minelli jako představitel organizace pro asistovanou sebevraždu Dignitas (se sídlem ve Švýcarsku, ale s pobočkou mj. také v německém Hannoveru) vyzval prezidenta SRN Joachima Gaucka, aby změny trestního práva nepodepsal, protože údajně odporují vůli až 80 % občanů, kteří chtějí svobodně rozhodovat o konci svého života.
Politické strany daly svým členům naprostou volnost názoru, pro zákaz asistované sebevraždy v podnikatelsky pojaté podobě zvedlo ruku 360 z 602 zákonodárců. Padaly tak alternativní návrhy, jimiž se část poslanců pokoušela zakázat asistovanou sebevraždu mnohem přísnějším tónem, další naopak prosazovali její výslovnou podporu.

Výjimky pro osoby blízké zváží soud

Dignitas a obdobné organizace operující na území Německa se budou muset ve své stávající podobě odmlčet, protože za „nabízení, zprostředkování či zajištění pomoci při sebevraždě“ teď bude hrozit trest odnětí svobody až na 3 roky. Trestní stíhání může v budoucnu postihnout nejen na zisk orientovanou právnickou osobu, ale v podstatě každého, kdo by opakovaně a co do počtu klientely neomezeně nabízel nápomoc při touze skončit život.
Vyjmuti z trestního postihu mají být rodinní příslušníci pacienta nebo osoby jemu blízké, které se v individuálním ojedinělém případě nějakým způsobem účastní sebevraždy, ale nejsou nijak spojeni s „obchodováním“ se smrtí. Nuance mezi těmito dvěma situacemi budou v praxi posuzovat soudci.

Sankce pro lékaře?

Ještě před konečným hlasováním se členové Spolkového sněmu přeli o to, zda nový paragraf v trestním zákoníku kriminalizuje lékaře, či nikoli. I lékaře totiž pacient může požádat o „doprovázení“ při sebevraždě.
Jak německý ministr zdravotnictví Herman Gröhe, tak prezident spolkové lékařské komory Hans Ulrich Montgomery vyjádřili názor, že lékařům trestní sankce hrozit nebudou, pokud dodrží stavovské předpisy, podle nichž „úkolem lékaře není napomáhat ukončení života pacienta“. Až dosud němečtí lékaři nesmějí – na rozdíl od kolegů v některých jiných zemích – předepsat lék se smrtelnými účinky za účelem sebevraždy nemocného.
Šéf resortu i zástupce profesní komory zároveň ocenili, že debata o smrti ve vysoké míře přitáhla pozornost ke zlepšení hospicové a paliativní péče. Ostatně i spolkový prezident Gauck pořádal těsně před hlasováním parlamentu diskusní fórum k těmto otázkám.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?