Němeček brzy navrhne, jak stát srovná nemocnicím výpadek poplatků

27. 2. 2014 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) v nejbližší době předloží návrh, jak stát nahradí nemocnicím výpadek příjmů po zrušení poplatků za hospitalizaci. Vláda by měla řešení schvalovat do několika týdnů. Novinářům to po jednání s asociací krajů řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).


Podle předsedy vlády není možné zrušit poplatky a nemocnicím za ně žádné prostředky neposkytnout. „Pokud vláda situaci nevyřeší, budou to kraje, na které se převalí povinnost výpadek dofinancovat,“ uvedl Sobotka. Řekl, že je možné použít peníze z rozpočtové rezervy, v ní je dostatek prostředků. „Otázka uvolnění finančních prostředků je věcí rozhodnutí vlády,“ dodal premiér. Míní, že nemocnice mají za sebou „několik hubených let“, situaci zhoršilo zvýšení DPH v minulých letech.

Podle šéfa asociace krajů, jihomoravského hejtmana Michala Haška (ČSSD) je „bytostným zájmem“ regionů, aby se řešení našlo co nejdřív. Kraje totiž zřizují desítky nemocnic. Celkem zdravotnická zařízení v Česku přijdou po zrušení poplatku za pobyt letos téměř o dvě miliardy korun, upřesnil Hašek. „To zasáhne i krajské nemocnice. Pro nás by bylo velmi obtížně řešitelné sanovat to z krajských rozpočtů,“ dodal šéf asociace.

Němeček při svém nástupu do funkce uvedl, že jako jednu ze svých priorit vidí to, aby konec poplatků nedopadl na zdravotnická zařízení. „Předpokládáme, že peníze půjdou ze státní rozpočtové rezervy do zdravotního pojištění a pak přímo do nemocnic,“ řekl už dřív ministr.

V příštím roce by měly skončit i poplatky v ambulancích a za recept. Zdravotníci by tak přišli o tři miliardy. Němeček mínil, že by peníze mohlo přinést snížení DPH na léky.

Schůzky zástupců vlády a krajů se budou konat pravidelně. Příští jednání se zaměří na sociální služby, rozpočet a integrovaný záchranný systém. Uskuteční se do prázdnin. Podle Haška dneškem začala pro kraje „plnohodnotná komunikace“ s kabinetem po sedmi letech složitých jednání. V posledních letech vládla v Česku pravice, kraje řídili levicoví politici. Jihomoravský hejtman, který byl donedávna v ČSSD Sobotkovým rivalem, premiéra chválil za rychlost. Oceňoval to, že Sobotka lídry krajské asociace přijal krátce poté, co vláda získala důvěru.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?