Němeček: Rozhodnutí o provozu letecké záchranky musí být rychlé

24. 2. 2016 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) požaduje rychlé rozhodnutí vlády, zda bude v příštích letech provozovat leteckou záchrannou službu stát, nebo soukromé firmy. Soukromníci nyní provozují osm z deseti leteckých základen, jednu armáda a jednu policie.


Na nového provozovatele od 1. 1. 2017 má být výběrové řízení, avšak vláda vedle něj na podnět vicepremiéra Andreje Babiše (ANO) zvažuje provoz záchranky státem. Už v minulosti se zvažovalo, že by ji dostalo na starosti ministerstvo obrany nebo vnitra. Vláda bude o celé záležitosti jednat ve středu.

Ministerstvo zdravotnictví mělo nachystat dvě varianty jak pro provoz státem, tak soukromníky. „Připravili jsme alternativní rozhodnutí, že leteckou službu zabezpečí armáda, která je na tom asi nejlépe z hlediska technického vybavení a silových rezortů. Bude záležet na vládě, pro mě je důležité, aby se rozhodla rychle. Další odkládání rozhodnutí nebo kladení dalších alternativ je sice v pořádku, ale my musíme garantovat, že od 1. ledna příštího roku bude služba zajištěna. Nemůže to být součástí politických hrátek,“ řekl dnes ČTK v Brně Němeček s tím, že by byl optimální provoz státem.

Podle prezidenta Asociace zdravotnických záchranných služeb ČR (AZZS ČR) Marka Slabého ministr zdravotnictví potřebuje rychlé rozhodnutí vzhledem k nutnosti co nejdříve vypsat tendr. „Pokud by mělo dojít na to, že jako provozovatel vrtulníků LZS bude od roku 2017 stát, bude pravděpodobně veřejnou zakázku zpracovávat někdo jiný nebo bude zvolen nějaký jiný postup,“ míní Slabý.

Asociace v současné době připomínkuje tendr pouze z hlediska odborného a podle Slabého rozhodně není v pozici, kdy by nějakým způsobem mohla rozhodnutí vlády o určení provozovatele vrtulníků ovlivnit. „Je nutno vypsat dlouhodobou smlouvu se silným partnerem, která bude pro stát i poskytovatele ekonomicky přijatelná a proveditelná a nebude znamenat jakékoli zhoršení dlouhodobě výborného standardu nastaveného v letecké záchranné službě v posledních letech,“ dodal.

Podle Němečka se už loni mluvilo o tom, že by mohl službu zajišťovat stát. „Ptali jsme se ministerstev obrany a vnitra, jestli chtějí rozšířit svou působnost. Řekli, že nikoliv. Nyní mi ale přišel dopis od vicepremiéra Babiše, který to znovu otevřel. Od armády ale máme neoficiální informaci, že na to moc připravení nejsou,“ sdělil Němeček. Vláda měla o tendru rozhodnout už ve středu. Babiš už dříve kritizoval výši asi třímiliardové zakázky a znovu otevřel debatu nad provozováním ze strany státu.

Leteckou službu nyní zabezpečují na osmi základnách soukromé subjekty Alfa-Helicopter, s.r.o. a DSA a.s. Policie provozuje službu jen na území Prahy a Středočeského kraje a armáda v krajích Plzeňském a Karlovarském. Chystaný tendr má zahrnout každodenní pohotovost vrtulníků s letovou posádkou a lety podle pokynů zdravotnického operačního střediska na osmi základnách. Každodenní pohotovost by měl být na základnách České Budějovice, Jihlava, Liberec, Olomouc, Ústí nad Labem a Hradec Králové. Nepřetržitá 24hodinová pohotovost na základnách Brno a Ostrava.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?