Německá vláda působí rozruch nebezpečím neštovic

18. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Rozpornými názory na nebezpečí zamoření neštovicemi způsobili rozruch členové německé vlády. Opozice dnes kabinet obvinila, že obyvatelstvo nemá dostatek informací o skutečném rozsahu hrozby.


BERLÍN -

List Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung o víkendu uvedl sodvoláním na údajný interní materiál vlády, že Berlín má od loňského srpna „dokumentované poznatky“ o nelegálně držených virech neštovic v Iráku a Severní Koreji a připravenosti obou zemí biologické prostředky nasadit v případě války.

Tajný dokument, který údajně pochází z ministerstva zdravotnictví, líčí ničivý scénář. Podle něj by bez zásob očkovacích látek přišlo o život asi 30 až 40 procent obyvatelstva.

Ministr vnitra Otto Schily popřel, že by vláda o zásobách biologických prostředků v Iráku něco věděla. „Všeobecné abstraktní nebezpečí“ ale existuje, a proto kabinet zajišťuje očkovací látky pro veškeré obyvatelstvo. Podle ministryně zdravotnictví Ully Schmidtové nelze nebezpečí vyloučit.

Nejsilnější opoziční blok CDU/CSU žádá parlamentní schůzi, na které by se míra nebezpečí vysvětlila. Když vláda říká, že neexistuje nebezpečí a zároveň objednává velká množství vakcín, pak zřejmě neříká celou pravdu, prohlásil také šéf další, liberální strany (FDP) Guido Westerwelle.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?