Německé a rakouské pojišťovny chtějí pro své klienty české zubaře

6. 10. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Německé a rakouské zdravotní pojišťovny mají zájem o to, aby jejich klientům ošetřovali zuby čeští zubaři. Obrátily se na Českou stomatologickou komoru, aby jim kontakt se zubaři v příhraničí zprostředkovala. "Nechali jsme to být, protože by to nebylo férové vůči německým kolegům," uvedl prezident komory Jiří Pekárek...


PRAHA -

Podle Pekárka jsou kapacity v ortodoncii v Česku minimální a v některých regionech už začínají být problémy i s běžným zubním ošetřením, protože zubařů ubývá.

„Ve chvíli, kdy se tady objeví tisícovka německých nebo rakouských pacientů, mohla by se lokálně zhoršit dostupnost,“ varoval.

Ceny zubní péče v Česku jsou oproti Rakousku a Německu třetinové, takže už nyní podporují zahraniční pojišťovny své klienty v tom, aby si zuby nechali ošetřit v Česku. Uhradí jim 80 procent částky, kterou zde za ošetření zaplatí.

ČLK: zahraniční pojišťovny si vybírají lékaře přímo

Co se týče České lékařské komory, tu zahraniční pojišťovny neoslovily. Prezident ČLK David Rath uvedl, že pojišťovny si mohou vybrat přímo zdravotnická zařízení a lékaře, se kterými chtějí mít smluvní vztah.

Zatímco zubaři jsou roztříštěni do jednotlivých ordinací, významná centra, která by pro německou a rakouskou klientelu mohla být zajímavá, jsou dokonce koncentrována do větších nemocnic. „Tady komora není pro zprostředkování komunikace tak potřeba,“ řekl Rath.

Problém podle něj může nastat kvůli regulacím, jež uplatňují české zdravotní pojišťovny.

Dovede si ale představit, že zařízení, které vyčerpalo finanční limit péče pro české pacienty, a přitom mu zbývá kapacita na ošetření cizinců, ošetří cizince nad tento limit. „U některých zařízení to může být až 30 procent jejich kapacity,“ dodal Rath.

Mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiří Suttner řekl, že pro české pojišťovny je směrodatné nařízení EU, které upravuje poskytování a úhrady péče pojištěnců členských států.

Péči poskytnutou v Česku uhradí rakouská či německá pojišťovna v českých cenách, proto je to pro ně výhodné. Naopak české pojišťovny platí za Čechy v cizině v tamních cenách, tím jim výdaje rostou.

„My za naše pojištěnce platíme v některých případech až šestinásobek tuzemské ceny,“ potvrdil Suttner.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?