Německé strany míří k reformě zdravotnictví

26. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zástupci vládních sociálních demokratů se dohodli s pravicovou opozicí na kompromisním návrhu změn. Levicová vláda se snaží získat souhlas opozičních poslanců, kteří mají většinu ve Spolkové radě...


Představitelé vedení německých sociálních demokratů (SPD) i opozičních křesťanských demokratů (CDU) včera souhlasili s kompromisním návrhem reformy zdravotnictví.

„Výsledkem jednání byl jednoznačný souhlas předsednictva naší strany,“ sdělila na závěr schůzky šéfka CDU Angela Merkelová. Také předsednictvo SPD podle slov generálního tajemníka Olafa Scholze hlasovalo pro reformu.

V pětačtyřicetičlenném grémiu však byli čtyři členové proti a dva se zdrželi. Se značnou kritikou kompromisu na reformě zdravotnictví se ovšem počítá na dnešním zvláštním zasedání parlamentní frakce SPD.

Rozhodne se příští pondělí

„Reforma žádá po pojištěncích docela dost. Že tato skutečnost nenaráží u poslanců na nadšení, je samozřejmé,“ řekla Gudrun Schaich-Walchová z frakce SPD Handelsblattu.

Přesto očekává, že „osmého září, až bude frakce o návrhu zákona hlasovat, bude pro jasná většina“. Předsedkyně zdravotně-politického pracovního kruhu frakce Helga Kühn-Mengel naopak počítá se „řadou protihlasů“.

Rozhořet by se podle ní měla kritika především v otázce plánovaného vyjmutí plateb náhrad zubní protézy z úhrad pojišťoven a úhrada nemocenské, kterou v budoucnu bude hradit částečně sám pouze zaměstnanec.


NĚKTERÉ REFORMNÍ NÁVRHY:
- náhrada zubní protézy nemá být hrazena z pojištění
- nemocenskou má v budoucnu hradit částečně sám zaměstnanec
- od roku 2010 se má postupně zvyšovat věk odchodu do důchodu na konečných 67 let.

„Jednostranná zátěž pojištěnců těmito náklady se nedá ospravedlnit,“ tvrdí odborník SPD na zdravotnictví Eike Hovermann. „Opravdové strukturální reformy, které by šly na prapůvod celé finanční mizérie se v tom nedají najít,“ tvrdí.

Kühn-Mengelová naopak výsledek jednání hájí. Podle ní se zkrátka jedná o kompromis. „Také bych byla raději, kdybychom mohli dělat reformu sami,“ řekla Handelsblattu.

SPD musela na kompromis s CDU přistoupit, protože ta má většinu v Spolkové radě, neboli druhé komoře německého parlamentu. Při jednáních se SPD nepodařilo vůči unii prosadit silnější uvolnění smluvní nabídky pojišťoven.

Na druhou stranu se ale sociálním demokratům podařilo zvláštní úpravu pro chronicky nemocné a možnost dodatečného připojištění pro zubní náhradu i u zákonných pojišťoven.

Jak u koaličních partnerů, tak u CDU se zároveň rýsuje odpor proti návrhu od roku 2010 postupně zvyšovat věk odchodu do důchodu na konečných 67 let.

Podle SPD by zákon neměl zvyšovat věk odchodu do důchodu, ale spíše obstarat vhodné instrumenty, které by starším lidem umožňovaly pracovat. Opoziční CDU oznámila předložení vlastních návrhů počátkem října.

Hospodářské noviny, 26.8. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?