Německo láká české lékaře

15. 2. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"V České Lípě odešlo za poslední rok z nemocnice třicet doktorů ze sto deseti. Obávám se, že někde už se lékařská péče ocitla pod hranicí kvality," uvedl David Rath...


Severní Čechy - Německé pohraničí se stává pro lékaře z Česka zemí zaslíbenou. A nezáleží příliš na tom, co již lékař umí a jakou má praxi. Kliniky u sousedů nabízejí totiž zaškolení.

Zatím nikdo v Česku nesleduje, kolik lékařů již odešlo. Někteří šéfové nemocnic ale neskrývají obavu, že by jim časem mohli lékaři chybět. „Stále se říkalo, jaký je doma nadbytek lékařů. To ale možná platí v Praze či Brně, jinde už ne.

V České Lípě odešlo za poslední rok z nemocnice třicet doktorů ze sto deseti. Obávám se, že někde už se lékařská péče ocitla pod hranicí kvality,“ uvedl prezident lékařské komory David Rath.

„Českých sester je nedostatek již teď a vysychají již i zdroje ze Slovenska,“

dodal předseda Odborového svazu zdravotnictví Jiří Schlanger.

Naopak ředitel největšího zdravotnického zařízení v Ústeckém kraji Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem Jiří Madar tvrdí, že zde žádné problémy s odchody nemají. „Neříkám, že vůbec žádný lékař či sestra neodešli, ale je to spíše výjimečné. Nějaké problémy nám to nedělá,“ řekl Madar.

I zde mají lékaři v průměru necelých sedmadvacet tisíc hrubého měsíčně.

„Patříme mezi velké nemocnice s nižšími příjmy. Navíc do platu se započítávají příplatky za služby a přesčasy, která tvoří velikou část. Jinak základní mzda našeho lékaře je kolem čtrnácti tisíc,“ upozornil Madar.

Zatímco v Česku berou nyní lékaři v nemocnicích v průměru něco přes dvacet sedm tisíc korun hrubého, v Bavorsku dostane začínající lékař v přepočtu kolem osmdesáti tisíc korun měsíčně. To je podstatně razantnější zvýšení příjmů než devatenáctiprocentní zvýšení tarifů, které pro zdravotníky od března schválila vláda.

„Jde i o šanci získat zkušenosti, naučit se jazyk. Hlavním motivem jsou ale peníze,“ řekl David Rath.

Sestry si v Německu polepší ještě více. Zatímco zde mají třináct tisíc hrubého, za západní hranicí jim v přepočtu nabízejí více než šedesát tisíc. Odcházejí i do Rakouska a dalších zemí.

„Rakouští starostové brání české sestry nelegálně pečující o rakouské občany před policií s odůvodněním, že je to jediná možnost, jak pro jejich občany zajistit kvalitní péči. Německá vláda zase oznámila, že zde umožní s ohledem na vlastní potřeby pracovat ošetřovatelskému personálu z dalších zemí,“ dodal Schlanger.

VÍT LUKÁŠ, RADKA WALLEROVÁ, Severočeské noviny, 15.2.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?