Německý kuřák zažaloval výrobce

18. 7. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Žaloby proti tabákovým firmám dorazily do Německa: Soud ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko řeší poprvé podobný případ. Pětapadesátiletý Wolfgang Heine viní výrobce cigaret ze svých zdravotních problémů...


Trpí potížemi oběhového systému, prodělal infarkt. V důsledku zdravotních komplikací musel podstoupit dvě náročné srdeční operace, na které si musel přispět nemalou finanční částkou. Ze svých potíží viní tabákového výrobce Reemtsma. Cigarety s touto značkou patřily dlouhá léta k jeho oblíbeným.

Náruživým kuřákem se stal již na počátku 80. let. Tvrdí, že svou vášeň by určitě mírnil, kdyby ho firma informovala o možných rizicích, která vyplývají z návyku na tabákové výrobky. Žádá proto částku 400 tisíc eur.

Soud uznal jeho nárok na proces, který by se měl odehrát v listopadu. „Německý soud poprvé řeší žalobu proti tabákové firmě po americkém vzoru,“ uvedl Focus.

Ostatní tabákové společnosti se nyní strachují, že pokud žaloba uspěje, budou následovat desítky a stovky dalších.

Mají tedy firmy důvod k obavám? Odborníci nejsou ve svých odhadech úplně jednotní. Někteří úspěch žaloby připouštějí, ozývají se ovšem i zcela opačné hlasy.

„Jsem značně skeptický k představě, že by tento soud mohl něco do budoucna zásadně změnit,“ řekl rozhlasové stanici Deutsche Welle mluví pojišťovací společnosti Barmer.

Právě Barmer, gigant mezi zdravotními pojišťovnami, již jednou žalobu proti výrobcům cigaret plánoval. Na konci 90. let ovšem nakonec z procesu sešlo, kvůli nesouhlasu ústavního soudu.

Právníci Barmeru tehdy měli v rukách žalobu žádající 100 tisíc německých marek ve dvou případech pacientů trpících rakovinou. Kvůli malé naději na úspěch nakonec Barmer v květnu 2000 od soudního procesu ustoupil.

Představitelé velkých tabákových firem se tehdy netajili uspokojením: Německo pro ně, s téměř 18 milióny kuřáků, představuje velký trh. Spotřebitelé vynaloží na cigarety každoročně částku 21 miliard eur.

USA mají v žalobách tohoto typu dlouholetou praxi

Ve Spojených státech mají soudy proti tabákovým firmám mnohem delší tradici.

K žalobě proti tabákové firmě se odhodlala oběť kouření nemocná rakovinou už v roce 1954. V průběhu 90. let minulého století byly výrobci cigaret zavaleni hromadnými žalobami konzumentů tabákových výrobků, kteří žádali odškodné ve výši miliard dolarů.

Žaloby zdůrazňovaly fakt, že výrobci získávají mladé klienty podprahovou reklamou, stejně jako vědomě zneužívaly nikotinové závislosti. Předpoklad potvrdily i nezávislé odborné výzkumy.

Jiří Sládek, Hospodářské noviny, 18.07.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?