Německý parlament schválil zvýšení podílu pacientů na lékařské péči

29. 9. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Německý Spolkový sněm v pátek schválil první důležitý zákon z vládního reformního balíčku "Agenda 2010". Jeho podstatou je zvýšení podílu pacientů na lékařské péči, které by mělo přinést zdravotním pojišťovnám úspory ve výši asi 20 miliard eur ročně...


BERLÍN - Německý Spolkový sněm v pátek velkou většinou hlasů schválil první důležitý zákon z vládního reformního balíčku nazvaného „Agenda 2010“. Pro reformu zdravotnictví hlasovalo 517 poslanců, proti bylo jen 54 zákonodárců a tři se zdrželi.

Zatím však není ještě jasné, zda na zajištění potřebné většiny pro schválení zákona stačily jen hlasy stran vládní koalice, tedy poslanců Schröderovy sociálnědemokratické strany (SPD) a strany Zelených. Právě tento požadavek však před hlasováním vznesl velmi ultimativně kancléř, když zdůraznil, že „pokud dnes nedosáhneme většiny vlastními silami bez hlasů opozice, bude to znamenat konec koalice“.

Podle některých zpráv dnešního německého tisku ve čtvrtek večer na uzavřeném zasedání parlamentní frakce SPD Schröder znovu, podobně jako již několikrát v minulosti, důrazně pohrozil demisí. „Pokud mě nechcete podpořit, pak si můžete hledat někoho jiného,“ cituje dnes kancléře deník Bild.

Zákon je součástí souboru opatření, jež mají vést k oživení nejsilnější evropské ekonomiky, která již několik let stagnuje. Jeho podstatou je zvýšení podílu pacientů na lékařské péči, které by mělo přinést zdravotním pojišťovnám úspory ve výši asi 20 miliard eur ročně.

Zároveň by reforma měla přinést snížení dávek zdravotního pojištění z nynějších více než 14 procent hrubé mzdy na méně než 13 procent, což by snížilo vysoké vedlejší mzdové náklady a tím odlehčilo podnikatelům.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?