Německý výrobce léků Schwarz loni téměř ztrojnásobil zisk

19. 2. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Německý výrobce léků Schwarz Pharma v loňském roce téměř ztrojnásobil zisk díky silnému prodeji prostředku proti žaludečním vředům, který je kopií léku Prilosec vyráběného konkurentem AstraZeneca. Firma to oznámila s tím, že v letošním roce počítá s poklesem zisku kvůli rostoucí konkurenci...


FRANKFURT -

Čistý zisk společnosti se loni zvýšil na 132,5 milionu eur ze 48,4 milionu v předchozím roce. Překonal tak očekávání analytiků, kteří jej podle průzkumu agentury Reuters odhadovali v průměru na 128,2 milionu eur. Celkové tržby stouply o 55 procent na 1,496 miliardy eur.

V letošním roce však firma počítá pouze s malým čistý ziskem a poklesem tržeb na 800 až 850 milionů eur. Společnost uvedla, že její výsledky zasáhnou vedle silnější konkurence rovněž vyšší výdaje na výzkum a náklady na rozšíření prodejní síly.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY:
Schwarz Pharma
AstraZeneca

Firma Schwarz byla až do srpna jediným producentem léků, který směl vyrábět kopii prostředku Prilosec. Americký soud totiž rozhodl, že pouze její verze tohoto léku neporušuje patenty společnosti AstraZeneca.

V srpnu však na trh překvapivě uvedla konkurenční verzi léku firma Mylan Laboratories, a to i přes žalobu ze strany společnosti AstraZeneca. K Mylan Laboratories se brzy poté připojily i společnosti Novartis a Apotex, připomíná agentura Reuters.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?