Němečtí lékaři se velmi obávají vládních reforem

5. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Po celém Německu nyní organizují doktoři a zdravotní sestry opakované protesty, ve snaze upozornit na slabiny změn, které chce prosadit levicová koalice kancléře Schrödera...


Moderní hamburská nemocnice Barmbek září čistotou: pastelově zelené chodby jako by právě čekaly na důležitou inspekci. Nemocnice má vynikající pověst, zdejším lékařům závidí kolegové vysoce kvalitní a drahé přístroje. Zdravotníci přesto nejsou zcela spokojení. Důvod zní: plánované vládní reformy.

Po celém Německu nyní organizují doktoři a zdravotní sestry opakované protesty, ve snaze upozornit na slabiny změn, které chce prosadit levicová koalice kancléře Schrödera. Reformy jsou součástí plánu, kterým chce kabinet zmírnit rostoucí deficit veřejných financí.

Lékaři s navrhovanými změnami zásadně nesouhlasí. „Jedná se pouze o nevybíravý způsob, jak posílit tlak na lékaře a zmenšit objem času, který může věnovat pacientům,“ hodnotí nová opatření Cord Matthies, doktor z urologického oddělení hamburské nemocnice.

„Péče o pacienty zatím neutrpěla, může se tak ale stát v blízké době.“ Lékaři se obávají, že kroky, které si kladou za cíl zprůhlednit systém zdravotní péče, půjdou na účet pacientů. V uplynulém týdnu podpořilo tyto požadavky 6000 stávkujících zdravotníků.

Kritizovali zejména plánované zmrazení svých platů. „S tím naprosto nemůžeme souhlasit,“ řekl Peter Orthen-Rahner, který stojí v čele celoněmeckých zdravotnických odborů. „Zahajujeme proto protesty, kterými si chceme vynutit změny v těchto plánech.“

Reformy, které zamýšlí spolková ministryně zdravotnictví a sociálního zabezpečení Ula Schmidtová, zahrnují změny systému plateb mezi lékaři a zdravotními pojišťovnami. Až dosud byl lékař placen přímo úměrně době, kterou věnoval pacientům. Kritici říkali, že to svádělo k neopodstatněným a nákladným léčebným výkonům. To chce proto nový návrh odbourat.

Lékaři však varují, že tvrdší systém přinese významné snížení kvality jejich práce.

„Až dosud jsem pracoval týdně se zhruba desetihodinovými přesčasy,“ říká Cord Matthies.

Již tak se ale podle něj zkracoval čas, který mohl věnovat výhradně pacientům. „Překážkou nebyl systém plateb pojišťovnám, ale přebujelá byrokracie, která ukrajuje až třetinu veškeré pracovní doby,“ tvrdí Matthies. To samé si myslí většina lékařů.

„Příliš mnoho papírování, to je hlavní problém,“ souhlasí lékařka Julie Krauseová. Zdravotní sestra Hendricka Burwinkelová z hamburské nemocnice soudí, že pacienti budou i za nových podmínek vyžadovat stejně kvalitní péči. Pochybuje o tom, že jí to nový systém umožní.

Stávkující zdravotníci připouštějí, že německý systém lékařské péče je drahý.

Podle Marion Caspers-Merkové ze spolkového ministerstva zdravotnictví je německá lékařská péče dokonce třetí nejdražší na světě. Lékaři se přesto tvrdě brání tomu, aby napříště sektor dostával méně peněz.

„Otázka financí není základním problémem,“ soudí Reinhard Busse, odborník na problematiku zdravotnictví z Berlínské univerzity. „Důležité je spíše lépe distribuovat zdroje v celém systému.“

S tím souhlasí i mnozí lékaři. Nebrání se například myšlence, aby systém pojištění napříště zvýhodňoval nekuřáky a abstinenty.

„Zůstává ovšem otázkou, jak mohou lékaři někoho kontrolovat, jak dodržuje životosprávu,“ namítá Jorg-Dietrich Hoppe, prezident německé lékařské asociace. Přesto lékaři souhlasí s tím, že celý systém by měl více motivovat k péči o vlastní zdraví.

Zatím se jeví situace tak, že za velkých nákladů Němci navštěvují často lékaře, výsledkem ale zůstává, že nejsou o nic zdravější než lidé v jiných evropských zemích.

Autoři vládního návrhu říkají, že prostředky je třeba lépe nasměrovat. Podle jejich odhadů je zcela zbytečná zhruba třetina nákladů, které vstupují do systému zdravotní péče. Ministryně zdravotnictví proto tvrdí, že tento podíl je třeba odbourat bez toho, aby se snížila kvalita lékařské péče.

JIŘÍ SLÁDEK, Hospodářské noviny, 5.2.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?