Němečtí lékaři si stěžují, že jsou přepracovaní

31. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Většina německých lékařů v nemocnicích se cítí přepracovaná. Třetina z nich uvedla, že pokud by se měli dnes znovu rozhodnout, profesi lékaře by si už nevybrali...


Ukazují to tři průzkumy provedené ve třech německých zemích Porýní – Falcko, Hessensko a Sársko.

Přestože byl výzkum proveden pouze ve třech německých zemích, autoři věří, že výsledky odrážejí postoj lékařů po celém Německu.

„O tom není pochyb,“ řekl pro agenturu Reuters Dr. Roland H. Kaiser, vedoucí managementu kvality řízení Hessenské lékařské komory ve Frankfurtu.

Kaiserova studie se zakládá na detailních dotaznících, které zodpovědělo 3068 lékařů pracujících v nemocnici.

87 procent z dotazovaných lékařských vedoucích pracovníků v nemocnici uvedlo, že pravidelně pracují více než 45 hodin týdně (čas pohotovostních služeb lékařů není započítán). 23 procent z nich pracuje přes 55 hodin týdně. Normální pracovní doba v Německu je přitom 38.5 hodiny týdne.


Výsledky dotazníků ukázaly, že třetina lékařů v německých nemocnicích by si už lékařské povolání znovu nevybrala.

Co se týče lékařských asistentů, 73 procent pracuje přes 45 hodin týdně, 20 procent z nich stráví v práci přes 55 hodin.

Nemocniční lékaři pracují přes 45 hodin týdně v 83 procentech, 31 procent zůstává v nemocnici více než 55 hodin týdně.

Téměř tři čtvrtiny dotazovaných lékařů uvedly, že pravidelně pracují pod značným časovým tlakem a cítí se velmi unaveni.

42 procent lékařských asistentů a 34 procent nemocničních lékařů odpovědělo, že by si lékařské povolání podruhé už nevybrali.

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?