Němečtí lékaři smí testovat embrya na genetické poruchy

7. 7. 2010 8:03
přidejte názor
Autor: Redakce
Němečtí lékaři mohou při umělém oplodnění zjistit, zda embrya nemají genetické poruchy, a vložit do dělohy pouze ta zdravá. Rozhodl tak soud v Lipsku, podle kterého podobné testy nejsou v rozporu s německými zákony na ochranu lidských embryí.


Soud zároveň zdůraznil, že testy se smějí týkat pouze závažných nemocí a rozsudek neumožňuje rodičům, aby si z embryí vybírali vysněné dítě, napsala agentura DPA.

Lipský soud potvrdil předchozí rozhodnutí soudu nižší instance. Na ten se obrátil berlínský gynekolog, aby získal právní jistotu o některých svých zákrocích. Sedmačtyřicetiletý lékař v minulosti provedl genetické testy při umělém oplodnění tří párů. Ženám poté umístil do dělohy pouze zdravá embrya, ta s genetickými poruchami nechal odumřít.

Soudce v odůvodnění rozsudku uvedl, že genetické testy jsou možné v případě, že „existuje nebezpečí vážné genetické poruchy“ u dětí, které by se oplodněným ženám narodily. Soudce zároveň zdůraznil, že testy nesmí sloužit k výběru potomka podle přání rodičů.

Odpůrci genetického testování se obávají, že podobná vyšetření povedou v budoucnosti k tomu, že si rodiče budou plánovat například pohlaví či barvu vlasů a očí u svých dětí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?