Němečtí lékaři vítají zrušení poplatků, pojišťovny jsou proti

7. 11. 2012 7:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Byrokratické monstrum, které nesplnilo svůj účel - tak označují regulační poplatek za návštěvu u lékaře němečtí doktoři, kteří jednohlasně vítají rozhodnutí německé vládní koalice zrušit od příštího roku tuto zátěž pro pacienty i pro ně samé. Kritizují ho naopak německé zdravotní pojišťovny, které kvůli tomu ročně přijdou o zhruba dvě miliardy eur (asi 50 miliard Kč).


„Poplatek v ordinacích kromě byrokracie nic nepřinesl a štval pacienty i lékaře,“ souhlasí s jeho zrušením prezident Spolkové lékařské komory Frank Ulrich Montgomery. „Je také dobře, že pojištěnci budou aspoň trochu profitovat z plných kont zdravotních pojišťoven,“ dodal podle deníku Frankfurter Rundschau.

Stejný názor mají i sami lékaři. „Je to byrokratické monstrum,“ citovalo Radio Leverkusen jednoho z místních doktorů. „Jak pro pacienty, tak pro lékaře je to dobré rozhodnutí,“ soudí rovněž mnichovský praktický lékař Christoff Grassl. „Pacienti ušetří peníze, kterých je ve zdravotních pojišťovnách dost, a my doktoři nebudeme muset řešit to obrovské množství papírování,“ doplnil lékař, který je smířen s tím, že mu od ledna bude do ordinace přicházet více pacientů.

Právě kvůli omezení zbytečných návštěv praktických lékařů, zubařů a psychoterapeutů zavedla v roce 2004 tehdejší levicová vláda kancléře Gerharda Schrödera placení regulačního poplatku, který Češi znají od roku 2008. V Německu jeho výše činí deset eur (asi 250 Kč), které Němci zaplatí při první návštěvě v daném čtvrtletí. Po jeho zbytek už platit nemusejí a další případný poplatek je čeká až od dalšího kvartálu. Osvobozeni od něj jsou děti a mladí lidé do 18 let.

Svůj původní účel podle odborníků i řady politiků ale toto opatření nesplnilo. Podle statistik jde každý Němec k lékaři průměrně osmnáctkrát za rok, zatímco v dalších zemích Evropské unie je běžný zhruba poloviční počet návštěv; ve Skandinávii dokonce jen pět až sedm ročně. „Zaplacení poplatku mnoho lidí svádělo k tomu plně využít těch deseti eur a o to chodit častěji,“ řekla mnichovskému deníku Merkur pracovnice kožní ordinace v Unterhachingu Gabriele Doukliasová.

Z poplatku těžily naopak zdravotní pojišťovny, do jejichž fondu plyne a každý rok jim přinesl okolo dvou miliard eur. I díky jeho výběru tak německý systém povinného zdravotního pojištění letos na jaře hlásil přebytek 19,5 miliardy eur (492 miliard Kč) a do konce letošního roku by se jeho rezervy mohly podle agentury DPA vyšplhat až na 29 miliard eur (733 miliard Kč). To byl také důvod, proč se v Německu začalo debatovat o zrušení regulačního poplatku, které požadovali hlavně vládní liberálové z FDP, jež vedou ministerstvo zdravotnictví.

Plán kabinetu se ale nelíbí zdravotním pojišťovnám, které kromě ztráty příjmů z poplatku budou od státu v příštích letech dostávat i nižší platby za pojištěnce. „Po těchto rozhodnutích spolkové vlády se rezervy v systému zdravotního pojištění rozplynou jako sníh na slunci,“ kritizovala středopravicovou koalici šéfka svazu zdravotních pojišťoven Doris Pfeifferová.

Varovala, že chybějící peníze si pojišťovny pak budou obstarávat zvyšováním příspěvků od pojištěnců. Toho se obává také prezident svazu zaměstnanců Dieter Hundt, který záměr zrušit poplatky označil za velkou chybu. Německá vláda se ho přesto chystá už ve středu schválit a jako takzvaný přílepek k jinému zákonu ho chce nechat do konce týdne odhlasovat poslanci.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?