Nemírné pití stojí britské zdravotnictví 2,7 miliardy liber ročně

5. 1. 2010 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemírné pití Britů stojí jejich veřejné zdravotnictví ročně 2,7 miliardy liber (80 miliard korun). Oznámilo to v sobotu britské ministerstvo zdravotnictví.


Ve své zprávě uvedlo, že v posledních pěti letech vzrostly náklady na léčení zdravotních problémů spojených s alkoholem dvojnásobně.

To vytváří na zdravotnickou službu a její pracovníky nepřijatelný tlak, píše se ve zprávě. Nad rozumnou míru pije 10,5 milionu Britů, tedy každý šestý, a u 1,1 milionu z nich se vyvinula určitá míra návyku na alkohol.

Britské veřejné zdravotnictví má teď k dispozici ročně asi 100 miliard liber, napsala agentura AP.

Podle ní teď britská vláda doporučuje, aby muži nepili víc než tři nebo čtyři jednotky alkoholu denně a ženy nanejvýš dvě nebo tři. Za jednu jednotku se považuje sklenička vína nebo piva, píše agentura.

Ve zprávě ministerstva se cituje studie nemocnice v Leedsu, podle které se problémy spojené s alkoholem podílely plnou pětinou na všech případech přijetí na pohotovosti v tomto zařízení.

Britské statistiky vykazují soustavný růst počtu úmrtí čtyřicátníků a padesátníků, kteří po několik desetiletí nezřízeně holdovali alkoholu. V roce 2006 bylo zaznamenáno 8758 takových úmrtí, což byl víc než dvojnásobek proti roku 1991.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?