Nemoc chudých stále kosí Čechy

25. 7. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Za posledních 50 let sice počet nemocných tuberkulózou klesl víc než 10x, přesto na ni stále umírá ročně asi 70 osob. Situaci výrazně nezlepšuje ani postupný růst životní úrovně." V posledních letech se choroba soustřeďuje...


Tuberkulóza je stále celosvětovou hrozbou lidstva. V Česku na ni umírá 70 lidí ročně. Zdrojem nákazy jsou zejména bezdomovci a zahraniční dělníci.

Nemoc chudých zabíjí v Česku každý rok desítky lidí. Za posledních padesát let sice počet nemocných tuberkulózou klesl víc než desetkrát, přesto na ni stále umírá ročně asi 70 osob. Situaci výrazně nezlepšuje ani postupný růst životní úrovně.“ V posledních letech se choroba soustřeďuje do určitých skupin a míst, které jsou nejhůře ovlivnitelné,“ vysvětlil Luděk Trnka, vedoucí Národní jednotky dohledu nad TBC.“ Onemocní jí zejména bezdomovci nebo zahraniční dělníci,“ dodal. Z nových případů tuberkulózy zjištěných v Česku tvoří 15 procent cizinci. Podle Trnky však nemá cenu kontrolovat na hranicích, zda k nám zvenku přijíždějí zdraví lidé. „Za prvé vím ze zkušenosti, že jsou schopni si obstarat z domova za úplatek lékařské potvrzení na cokoliv. Nepomohou ani prohlídky na místě. Nemoc propukne většinou až za čas, po delším pobytu u nás,“ uvedl Trnka. Upozornil také na to, že mnozí podnikatelé zaměstnávají zahraniční dělníky na černo, neplatí za ně žádné pojištění, proto nechodí dělníci k doktorovi.“ Zaměstnavatelé je přetěžují, málo jim platí, ubytovávají je ve stísněných podmínkách. Tito lidé, nejčastěji Ukrajinci, se uskrovňují, aby mohli domů poslat peníze, žijí ve stresu a není divu, že onemocní,“ poznamenal odborník. V přeplněných ubytovnách se nemocí může nakazit někdo další. Tuberu může dostat každý, kdo vdechuje infikované kapénky.“ Upozorňuji však, že k infekci zpravidla nedochází při náhodném setkání, ale při dlouhodobějším styku,“ vysvětluje Trnka. Jak podotkl, podle zákona z roku 2000 o ochraně obyvatelstva před nemocemi musí být každý, kdo má nakažlivou nemoc, po dobu infekčnosti izolován. Zákon však již neuvádí, jak se má v takových případech krok za krokem postupovat. Přes tyto problémy je v Česku 10 až 15 nově zjištěných případů TBC na 100 tisíc obyvatel ročně, což je relativně málo. Jsme na tom stejně jako většina západoevropských zemí. Méně než 10 jich má Holandsko a skandinávské země. Hůře jsou na tom východoevropské státy, Portugalsko a Turecko. „V zemích, kde je výskyt nemoci nejmenší, se redukuje očkování. Zejména se omezuje revakcinace, tedy opakované očkování. Také o tom uvažujeme, ale pak by byla velká zodpovědnost na dětských lékařích. V některých vyspělých zemích se očkuje již jen dobrovolně, nebo jen rizikové skupiny lidí,“ doplnil Trnka. Například v USA se proti TBC neočkovalo a neočkuje vůbec. Experti odhadují, že pokud bude všude mír, zmizí hlad, nastanou dobré ekonomické podmínky, mohla by možná za 50 let zmizet tuberkulóza ze světa. Ale to je zřejmě utopie.

Příznaky tuberkulózy

člověk se necítí dobře

potí se (zvláště v noci)

má delší dobu trvající kašel

má teploty

hubne

Výskyt tuberkulózy v Česku

rok počet případů

1955 17 350

1969 15 463

1980 4 108

1990 1 886

2000 1 442

2001 1 348

MARIE VAŠÍČKOVÁ, Večerník Praha, 25.7.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?