Nemocenská a pokuty

27. 9. 2010 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Každý zaměstnanec pobírající nemocenskou je ze zákona povinen dodržovat režim dočasně práce neschopného pojištěnce. Kdo může nemocného kontrolovat? Jakou pokutu či sankci lze udělit za nedodržování režimu dočasně práce neschopného?


Nemocenská náleží zaměstnanci až od 15. dne pracovní neschopnosti. Prvních 14 dní totiž dostává nemocný zaměstnanec náhradu mzdy od svého zaměstnavatele. Právě spoluúčast zaměstnavatele na příjmu nemocného zaměstnance formou náhrady mzdy dává zaměstnavateli možnost provádět kontrolu dodržování režimu dočasně práce neschopného pojištěnce u svého zaměstnance.

Kontrola nemocného zaměstnavatelem

Ze zákona může zaměstnavatel svého zaměstnance kontrolovat, zda dodržuje léčebný režim, pouze v době prvních 14 kalendářních dní. Je to tedy v době, kdy zaměstnanec dostává náhradu mzdy. Pro provedení kontroly je nutné, aby zaměstnavatel znal místo pobytu zaměstnance v době pracovní neschopnosti, které může být odlišné od jeho místa bydliště.

Tuto informaci je povinen sdělit zaměstnavateli lékař uvedený na neschopence. Protože by bylo provádění kontroly zaměstnavateli příliš drahé, využívají raději zaměstnavatelé své zákonné možnosti a požadují kontrolu od místně příslušné okresní správy sociálního zabezpečení (OSSZ). Zneužití nemocenských dávek je tak omezeno.

Jen mimo vycházky

OSSZ může prostřednictvím svých zaměstnanců provést kontrolu dodržování léčebného režimu v době, kdy nemá nemocný povolené vycházky od lékaře. Může tak však učinit i na podnět zaměstnavatele či lékaře, kdy musí provést kontrolu do 7 dní od obdržení žádosti zaměstnavatele (nebo lékaře). O výsledku kontroly musí být zaměstnavatel nebo lékař písemně vyrozuměn.

Povinnosti nemocného

Občan, který je dočasně práce neschopný a pobírá náhradu mzdy a následně nemocenskou, je ze zákona mimo jiné povinen: dodržovat režim dočasně práce neschopného, umožnit kontrolu zaměstnavateli i pověřenému pracovníkovi OSSZ, dostavit se v určeném termínu k ošetřujícímu lékaři, oznámit OSSZ nebo zaměstnavateli důvody své nepřítomnosti v místě pobytu v době kontroly dodržování režimu dočasně práce neschopného pojištěnce, a to nejpozději v pracovní den následující po dni této kontroly, popřípadě po dni, kdy se o ní dozvěděl, sdělit ošetřujícímu lékaři při uznání dočasné pracovní neschopnosti místo pobytu, na kterém se bude v době nemoci zdržovat, požádat předem ošetřujícího lékaře o povolení změny místa pobytu v době nemoci, předat neprodleně zaměstnavateli rozhodnutí o vzniku dočasné pracovní neschopnosti a rozhodnutí o ukončení dočasné pracovní neschopnosti (karantény), potvrzení o době jejího trvání a informovat zaměstnavatele předem o změně místa pobytu v období prvních 14 kalendářních dnů dočasné pracovní neschopnosti.

Pokuta bývá citelná

Zaměstnanec, který neumožní pracovníkovi okresní správy sociálního zabezpečení provést kontrolu, může za tuto nesoučinnost dostat pokutu až 10 tisíc Kč.
Za hrubé porušení léčebného režimu může být zaměstnanci uložena OSSZ pokuta až ve výši 20 tisíc Kč (toto hrubé porušení léčebného režimu je totiž posouzeno jako přestupek). Navíc může být zaměstnanci nemocenská zcela odňata nebo zkrácena. Zaměstnavatel může během prvních 14 dní pracovní neschopnosti zaměstnanci při neplnění léčebného režimu nevyplatit náhradu mzdy (pokud to prokáže provedená kontrola).

Neplnění léčebného režimu není důvod k výpovědi

Pokud je během kontroly zjištěno, že zaměstnanec neplnil své zákonné povinnosti, které měl po dobu nemoci, nemůže od zaměstnavatele obdržet výpověď pro „podvod s neschopenkou“. V praxi však může zaměstnanec od svého zaměstnavatele obdržet výpověď s jiným odůvodněním dle zákoníku práce.

Potřebujete se zeptat? Napište. V pravidelné rubrice Pacientských listů odpovídají specializovaní právníci na otázky, které zajímají vás, naše čtenáře. Máte-li nějaký dotaz, týkající se kterékoli části našeho zdravotnictví, napište ho do redakce. Bude předán odborníkům, kteří na něj prostřednictvím některého z dalších vydání Pacientských listů odpovědí. Kontakt: Redakce Pacientských listů, Mezi Vodami 1952/9, 143 00 Praha 4, nebo frantalova@mf.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?