Nemocné z Loun čeká evakuace

14. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Asi sto padesát pacientů Nemocnice s poliklinikou v Lounech se musí připravit na hromadný transport do okolních zdravotnických zařízení. Důvodem je hrozba zastavení dodávek tepla...


Louny -

Pokud lounská nemocnice nezaplatí do středy devítimiliónový dluh, výrobce a dodavatel tepla, firma Harpen s. r. o., jí okamžitě zastaví dodávky tepla. Paradoxem je, že teplo do budov nemocnice přichází z kotelny dodavatele v areálu nemocnice a dluh je v poměru k ročnímu zisku dodavatele zanedbatelný.

Rada Ústeckého kraje, který je od nového roku zřizovatelem všech zdravotnických zařízení v regionu, v pondělí rozhodne, zda nemocnici poskytne finanční pomoc, odvolá ředitele nebo převeze ohrožené pacienty do nemocnic v Mostě a Chomutově.

„Máme sice prostředky na finanční pomoc. Nicméně o řešení musí rozhodnout rada,“ uvedl radní Jan Szántó a dodal: „Pro jakou alternativu, včetně převozu pacientů, se rozhodneme, napoví až jednání s dodavatelem tepla,“ konstatoval Szántó. Jednou z nich je i odvolání současného ředitele Zdeňka Stružky. „Nevylučuji to,“ uvedl na dotaz radní.

Hejtman Jiří Šulc finančně pomoci lounské nemocnici nechce. Obává se, že pokud by kraj zaplatil za jednu nemocnici, spustil by tím lavinovou reakci ostatních zdravotnických zařízení. „Budu znovu jednat s ministryní Součkovou o uhrazení dluhu státem. Setkal jsem se i se zástupci pojišťoven…,“ naznačil svá řešení Šulc.

Dluh ve výši téměř devět a půl miliónu korun vznikl nemocnici za minulého vedení. Nyní se již jen zvyšuje penále za jeho nezaplacení. „Ředitelství kdysi uzavřelo s firmou Harpen pro nemocnici velmi nevýhodnou smlouvu o pronájmu kotelny. Její vypovězení by nás stálo 20 miliónů korun pokuty a museli bychom uhradit firmě ušlý zisk,“ vysvětlil ředitel nemocnice Zdeněk Stružka. Nemocnice namísto, aby na pronájmu vydělala, prodělává.

Smlouvu podepsalo předchozí vedení na patnáct let!

„Ještě tři roky musíme počkat,“ povzdychl si Stružka. Podobně nevýhodné smlouvy podepsalo kdysi vedení o pronájmu lékárny a dopravy. „Příjmy nám tak plynou pouze z úhrad pojišťoven,“ řekl současný ředitel. V případě krizového řízení je připraven pacienty okamžitě převézt do nemocnic v Chomutově a Mostě. Zcela nekompromisně se k problému staví firma Harpen. „Stav trvá již příliš dlouho. Proto jsme pohrozili nemocnici zastavením dodávek. Pokud nám nezačne dluh splácet, hrozbu naplníme,“ uvedl včera zástupce firmy Pavel Čermák. Rozčarování vyjádřil nad tím, že nevidí žádný zájem ze strany Městkého úřadu v Lounech.

„Ten se vůbec nedostavil na schůzku na energetickém regulačním úřadě. Jako by ho nemocnice vůbec nezajímala,“ prohlásil Čermák. Zastupitelé Loun se brání.

„Máme o nemocnici zájem, ale platit dodávky tepla za ni nebudeme,“ řekla včera místostarostka Loun Věra Mirvaldová. „Přispíváme na nákup nových přístrojů a i jinak pomáháme, ale odmítáme sanovat provoz,“ dodala.

První peníze na účet firmy Harpen lounská nemocnice podle Stružky již poslala.

„Nemůže nám proto zastavit dodávky tepla,“ konstatoval ředitel. Jeden milión korun, který nemocnice zaplatila, je zatím podle něj maximum. „Nemohu si dovolit nezaplatit zaměstnancům mzdy a platit teplo,“ řekl Stružka.

Životy pacientů podle hejtmana Jiřího Šulce ohroženy nejsou. „V případě nutnosti budou pacienti převezeni do Mostu a Chomutova,“ potvrdil Šulc. Výzvu mostecké a chomutovské nemocnici k přípravě na krizový stav krajský úřad ještě oficiálně nedoručil, nicméně obě zdravotnická zařízení jsou na příjem pacientů připravena.

„Může nám to krajský úřad nařídit, ale považuji to za nerozumné provizorium,“ prohlásil Karel Polena pověřený vedením Nemocnice s poliklinikou v Chomutově. Podle něj se firma Harpen chová velmi nesolidně vůči nemocnici.

„Její jednání je naprosto neadekvátní situaci,“ řekl Polena. Připravena přijmout velkou část pacientů je mostecká nemocnice. „Oficiálně s námi o tom zatím nikdo nejednal. Na příjem pacientů jsme ovšem připraveni,“ potvrdil stávající ředitel Jiří Švec.

Kritická situace panuje ve všech zadlužených nemocnicích v kraji. O omezení dodávek tepla se mluví také v souvislosti s chomutovskou nemocnicí. Obrovské dluhy má i děčínská a mostecká nemocnice. „Situaci ve zdravotnictví musíme řešit přednostně. Platit dluhy však nehodláme,“ konstatoval hejtman. Jedno z řešení navrhl nedávno ředitel Stružka. „Spočívá ve sloučení několika zdravotnických zařízení. Tím by se náklady na jejich provoz snížily,“ vysvětlil ředitel. Zadluženost krajských zdravotnických zařízení dosahuje podle výpočtů krajského úřadu jedné miliardy korun.

RADKA FIALOVÁ, Severočeské noviny, 14.3.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?