Nemocnice akutní péči při stávce zajistí, budou shromáždění

7. 12. 2010 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
V nemocnicích a zařízeních sociální péče bude při středeční stávce akutní péče zajištěna, řekla ČTK předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková. Očekává, že z 80.000 lidí, kteří budou ve službě, jich stávku podpoří přinejmenším 60.000, možná i víc.


Podle zjištění ČTK je v Praze zatím podpora stávky menší, fakultní nemocnice zřejmě provoz ani neomezí.

„Nemocnice po celé republice pojedou na víkendový provoz, je dohodnuto, že pacienty s akutními obtížemi ošetří. Zdravotníci nemohou práci přerušit, nastoupí do služby s viditelným označením na oděvu STÁVKA a budou podepisovat archy na podporu stávky. V řadě nemocnic se pět minut po 12:00 sejdou zaměstnanci na veřejném shromáždění,“ upřesnila Žitníková.

Ředitel Fakultní nemocnice Motol Miloslav Ludvík ČTK řekl, že v největší české nemocnici s 5500 zaměstnanci bude bez nároku na mzdu stávkovat 150 zaměstnanců. Odboráři mu podle zákona dodali jejich seznam. Další stovky prý s požadavky odborů sympatizují. Žádné setkání nahlášené nemá.

Ve Všeobecné fakultní nemocnici podle mluvčí Petry Pekařové zatím žádný seznam stávkujících vedení nedostalo. S odboráři je domluveno, že pacienti nesmějí být v žádném případě stávkou poškozeni. „Nic nevím o možném víkendovém provozu, péče bude zajištěna jako každý jiný den. Pacienti se nemusejí bát, že by snad nebyli ošetřeni,“ zdůraznila mluvčí.

Žitníková doplnila, že zaměstnanci, kteří budou mít ve středu řádné volno, se mohou ve 20 městech zúčastnit protestních shromáždění. Konají se ve všech krajských městech kromě Karlových Varů, v Karlovarském kraji bude shromáždění v Chebu. Shromáždění budou také například ve Znojmě, Ostravě, Opavě, Havířově a Klášterci nad Ohří.

Podporu stávce zdravotníků vyslovil Lékařský odborový klub - Svaz českých lékařů. Jeho předseda Martin Engel ČTK řekl, že klub nic neorganizuje, nechal na zvážení členů, zda se chtějí k akci připojit.
Stávku podporují podle Žitníkové i nečlenové odborů, píšou z pracovišť, kde odbory nejsou, jak by se mohli ke stávce připojit.

Svaz dostává podpůrné maily také od veřejnosti. Svaz pacientů vyzval občany, aby ve dni stávky omezili návštěvy zdravotnických zařízení, pokud nemají akutní obtíže, a umožnili tak zdravotníkům stávku a zajištění nezbytných služeb.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?