Nemocnice Blansko nemá na školku pro své zaměstnance peníze, nezřídí ji

10. 9. 2013 7:02
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice v Blansku nezřídí firemní školku pro děti svých zaměstnanců, jak to měla ještě loni v plánu. O tuto službu je sice mezi nimi zájem, zdravotnické zařízení si ji ale už nemůže dovolit. Podstatně se snížil objem úhrad od Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). ČTK to řekla ředitelka blanenské nemocnice Vladimíra Danihelková.


„Nová úhradová vyhláška VZP je pro nás až příliš represivní. Snížila naše příjmy. Ty nyní musíme plně využívat pro provoz a zdravotní péči. Na nadstandardní službu v podobě školky nemáme a v nejbližší době asi ani mít nebudeme,“ doplnila ředitelka.

Před rokem byla situace jiná. Nemocnice chtěla školku zřídit v léta nevyužitém pavilonu pro léčbu plicních onemocnění. Je zcela oddělený od ordinací i lůžkové části nemocnice.

Školka měla mít kapacitu 25 dětí. Nemocnice chtěla měsíčně zařízení dotovat 130.000 korunami. U dětí zaměstnanců počítala s měsíčním poplatkem za školku 1500 korun, u ostatních dětí se 4000 korunami. Běžně se přitom ve městě platí kolem tisíce korun.

Nemocnici provozuje Blansko, jehož všechny školky jsou, stejně jako v mnoha jiných obcích a městech, přeplněné. Blanenská školka měla být jednou z prvních nemocničních mateřinek na Moravě.

„Projekt školky máme zpracovaný, ale zatím zůstane v šuplíku. Uvidíme, snad se časem situace změní,“ dodala Danihelková.

Nemocnice Blansko zaměstnává 400 lidí. Většinu personálu tvoří ženy. Mnohé z nich v Blansku nebydlí, dojíždějí do něj a řeší potíže s umisťováním svých dětí do školek. Ve městě jsou nyní čtyři s celkovou kapacitou 600 míst, která je plně obsazena.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?