Nemocnice bojuje o pacienty

22. 5. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Špatná situace ve zdravotnictví a neustálé odkládání reformních kroků mohou vést k úřednickému rušení menších nemocnic, které by měly po chystaném zániku okresních úřadů převzít krajské. Tomu chce zabránit management hořovické nemocnice...


Hořovičtí zastupitelé váhají nad návrhem, aby se radnice stala zřizovatelem místní nemocnice, které v budoucnu hrozí reálné nebezpečí zániku.

Hořovice - Špatná situace ve zdravotnictví a neustálé odkládání reformních kroků mohou vést k úřednickému rušení menších nemocnic, které by měly po chystaném zániku okresních úřadů převzít krajské. Tomu chce zabránit management hořovické nemocnice, kde stavební firma buduje nový chirurgický komplement. V loňském roce bylo v nemocnici hospitalizováno zhruba devět tisíc pacientů, kterým slouží dobré zázemí a moderní přístrojové vybavení. Ředitel nemocnice Tomáš Jedlička proto navrhl zastupitelům, aby se zřizovatelem tohoto zdravotnického zařízení stala radnice. „Nemocnice by se přechodem pod krajský úřad ocitla ve velmi nejistém právním prostředí, ve kterém budou nepříznivě působit politické, lokální a další vlivy. To podle mého názoru postupně povede k velice špatným podmínkám pro chod menších zdravotnických zařízení. Převodem nemocnice pod město ji chceme ochránit před ne zcela dobře prováděnou transformací zdravotnictví a státní správy,“ uvedl ředitel nemocnice Tomáš Jedlička. I přesto, že nemocnice je dosud státní příspěvkovou organizací, se jí daří neustálý rozvoj. Je zde sedm primariátů, každý rok se daří získat investiční dotace i sponzorské dary. Nemocnice je v dobré ekonomické situaci a chce získat pacienty v okolí, nejen ve spádové oblasti. Zkušenosti zdravotníků potvrzují, že lidé jsou ochotni jezdit za kvalitní lékařskou péčí mnoho kilometrů. „V roce 2001 jsme zaznamenali hospodářskou ztrátu osmnáct milionů korun vzniklou vládním nařízením o navýšení mezd, které bylo vyšší než nárůst příjmů od zdravotních pojišťoven. Odmítli jsme omezování spektra a rozsahu péče, které by bylo v rozporu se zájmy pacientů. Nesnižovali jsme ani mimotarifní složky mezd, protože se domníváme, že finanční ohodnocení pracovníků není na odpovídající úrovni,“ vysvětlil Tomáš Jedlička. Dodal, že 14 milionů ztráty činí odpisy a zbytek se v plné výši podaří zaplatit při květnovém konečném vyúčtování zdravotní péče. Zastupitelé s obavami podpořili návrh vedení nemocnice a deklarovali vůli radnice provozovat v budoucnu rychle se rozvíjející zdravotnické zařízení.

BOHUMIL TARABA, Berounský deník, 22.5.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?