Nemocnice budou možná VZP vracet skoro miliardu

11. 6. 2013 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Přestože většina nemocnic tvrdí, že úhrady od zdravotních pojišťoven jsou nízké a prostředky jim stačí sotva na pokrytí nákladů, podle Všeobecné zdravotní pojišťovny bude možná řada z nich muset peníze ještě vracet. Pojišťovna prý totiž v loňském roce vydala na zálohách o 859 milionů korun více, než nemocnice celkově vykázaly.


Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) v těchto dnech dokončuje prověrku vyúčtování nemocniční péče za minulý rok. Výsledná data by dle informací ČTK měla být k dispozici koncem června. Z předběžných výsledků, o kterých VZP informovala na svých stránkách již koncem května, vyplynulo saldo vyúčtování 859 milionů korun ve prospěch VZP.

Podle tiskového mluvčího VZP Oldřicha Tichého přitom VZP postupovala striktně podle závazné úhradové vyhlášky, kterou vydalo ministerstvo zdravotnictví.

„Předběžné výsledky ukazují, že zatímco VZP v loňském roce vydala na zálohy nemocnicím 66 miliard a 335 milionů korun, vykázaly jí nemocnice péči za péči 65 miliard 476 milionů korun. Jednotlivé nemocnice ještě v tuto chvíli předběžné vyúčtování neznají a bude jim postupně rozesíláno v nejbližších dnech,“ upřesnil v květnu Oldřich Tichý.

Některé nemocnice si polepší

Podle prvních odhadů VZP vyplývajících z předběžného vyúčtování by ale některé nemocnice mohly na vyúčtování i vydělat. Konkrétně by se mělo jednat přibližně o 50 nemocničních zařízení, která měla loni větší výkon, než odpovídal zaplaceným zálohám.

„Nejvíce by na vyúčtování vydělala nemocnice, které by VZP poslala na účet za loňský rok nad již vyplacené zálohy dalších zhruba 140 milionů korun. Naopak nejhůře by vyúčtování dopadlo na zařízení, které by z vyplacených záloh muselo VZP více než 200 milionů korun vrátit,“ prozradil Tichý, podle něhož nejhůře dopadly ty nemocnice, které ošetřily méně pacientů, což je zřejmě důsledkem zavedení systému plateb za diagnózu – DRG.

„Částečně se projevuje žádoucí trend, aby peníze mířily tam, kam chodí nemocní, a naopak (systém plateb DRG). Druhým faktorem, který výrazně přispěl k problémům některých zařízení, je fakt, že se výrazně snížila výše úhrad u vybraných zdravotnických prostředků, které dříve nemocnice vykazovaly pojišťovně za částky mnohem vyšší, než byla jejich obvyklá cena na našem trhu. Samozřejmě, že svou roli sehrálo i nastavení úhradové vyhlášky ministerstva zdravotnictví, které se některá zařízení dokázala přizpůsobit lépe a jiná hůře,“ dodal mluvčí Tichý.

Kabátek: Nechceme nemocnice ohrozit

Ředitel VZP Zdeněk Kabátek si ale dle svých slov uvědomuje složitou ekonomickou situaci nemocnic a dosavadní výsledky vyúčtování prý – na rozdíl od dřívější praxe – ještě nemusejí být bezprostředně po svém dokončení v plné výši uplatněny. Tentokrát by měla předcházet individuální jednání. Variantou pro nemocnice, které byly „přeplaceny“, je prý dlouhodobý splátkový kalendář či řešení v rámci regulačních mechanismů.

„Snažíme se přistupovat k vyúčtování velmi odpovědně, ověřujeme data mnohokrát po sobě a snažíme se najít i prostor v rámci úhradové vyhlášky,“ sdělil ČTK Zdeněk Kabátek, podle kterého je ale také možné, že sama VZP v některých případech špatně odhadla vývoj situace.

„Naši partneři mohou uplatnit veškeré námitky, doložit je argumenty. My se budeme velmi pečlivě zabývat tím, abychom argumenty přezkoumali. V případě, že dojdeme k názoru, že vratka, případně opačný efekt, jsou skutečně reálné, budeme se snažit najít řešení, které bude pro pojišťovnu i naše partnery přijatelné,“ dodal šéf VZP.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?