Nemocnice budou muset zakázky zveřejnit na webu

12. 1. 2011 7:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Obchodní tajemství už nebude obchodním tajemstvím. Fakultní nemocnice budou muset po letech výmluv zveřejňovat na internetu, za kolik co nakoupily. Značně tak klesne riziko toho, že zaplatí za materiál a služby více, než musí. Mohou také výrazně ušetřit.


Dlouho očekávaný systém, od kterého si ministerstvo zdravotnictví slibuje, že omezí předražené zakázky, se spustí nejpozději do pár týdnů. HN to včera potvrdil mluvčí resortu Vlastimil Sršeň. „Detaily v těchto dnech finalizujeme, takže to nemůžu upřesňovat, ale příští týden celý protikorupční plán představíme,“ dodal.

V praxi by to už brzy mohlo být tak, že ředitel, který bude chtít nakoupit například dýchací přístroje, se nejprve podívá, jaká je obvyklá cena v jiných nemocnicích. Podle toho pak jednoduše vyhodnotí, zda je nabídka jeho dodavatelů v normě. „To doteď dost dobře nešlo. Nemocnice považovaly nákupy za své obchodní tajemství. Takhle na tom ale můžeme všichni jedině ušetřit. Cena za přístroje se může lišit i o sto tisíc za kus,“ popisuje ředitel Fakultní nemocnice Brno Roman Kraus.

Léky jen podle seznamu

Mezi protikorupčními body, které ministerstvo pro své podřízené organizace připravilo, jsou však i změny, které míří přímo na lékaře. Ti už například nebudou moci předepisovat léky na recept libovolně, budou mít jasně daný seznam. „Pacienti to nijak nepocítí. Půjde o léky se stejnou účinností, jen třeba s příznivější cenou. Tak, abychom nepřekračovali své limity,“ upřesňuje Kraus.

Toto opatření by mělo kromě nemocničních úspor zajistit především to, že lékaři nebudou recepty vypisovat na přání farmaceutických firem.

"Méně zlodějům"

Ministerstvo zdravotnictví se rozhodlo svůj protikorupční plán představit právě v době, kdy sklízí kritiku za nečinnost od České lékařské komory (ČLK). „Ministra Hegera jsem žádal alespoň o to, aby nařídil svým nemocnicím zveřejňovat ceny nákupů, dodneška se nic nestalo,“ prohlásil včera prezident ČLK Milan Kubek s tím, že nechápe, co tedy odbor přímo řízených nemocnic na ministerstvu dělá.

Lékařská komora se prý proto rozhodla, že připraví vlastní plán na to, jak české zdravotnictví změnit v otevřeně řízený systém. Spolupracovat přitom chce s organizací Transparency International, která loni spočítala, že korupce odsává desetinu rozpočtu - tedy přibližně 27 miliard korun ročně.

Celý článek si můžete přečíst na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?