Nemocnice budou požadovat zachování sítě a pětileté smlouvy

7. 11. 2012 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN) vydala deklaraci o společném postupu nemocnic při uzavírání smluv se zdravotními pojišťovnami. Jednání o podobě sítě nemocničních zařízení poskytujících lůžkovou péči by měla následovat až poté, co budou s nemocnicemi uzavřeny dlouhodobé smlouvy.


Podle ministerstva je síť nemocnic v Česku příliš rozsáhlá. V příštích letech by se podle plánů mělo zrušit 6000 akutních lůžek. Upravit to mají pojišťovny v nových smlouvách. Ty dosavadní vyprší všem nemocnicím ke konci roku. Podle návrhu by v příštím roce měla akutní lůžková péče skončit ve 12 nemocnicích.


Deklarace o společném postupu nemocnic při uzavírání smluv se zdravotními pojišťovnami ZDE


Do dvou až tří let by svou podobu mělo změnit dalších 18 nemocnic. Do pěti let by měla některé ze svých oddělení omezit či zrušit asi stovka dalších nemocnic. Beze změn má zatím zůstat 21 zařízení.

„Situace je kritická. Jsme 56 dní od konce roku a smlouvy jsou vypovězeny. Žádná z nemocnic nemá novou dohodnutou smlouvu včetně přílohy se spektrem poskytované péče. Pod tlakem se nedá vyjednávat,“ řekl šéf AČMN Eduard Sohlich. Podle něj by pětileté prodloužení nynějších smluv dalo čas na jednání o podobě sítě nemocnic za „jasných transparentních podmínek“.

Smlouvy do roku 2017

Asociace vyzývají nemocnice, aby navrhované smlouvy od pojišťoven nepodepisovaly. Chtějí za ně vyjednávat o pětiletých dohodách. Zdravotnická zařízení by jim k tomu měla dát plnou moc.

Sohlich uvedl, že v nemocnicích a v jejich odděleních panuje nejistota. Personál totiž neví, zda jejich pracoviště bude dál fungovat. To se může podle Sohlicha podepsat i na péči. Zástupci nemocnic ale zdůrazňují, že léčbu budou pacienti dostávat dál i tehdy, pokud se zařízení s pojišťovnami do konce roku nedohodnou.

Návrhy pojišťoven na změny v síti nemocnic kritizují i lékařská komora, odbory, rada postižených či svaz pacientů. Podle nich se chystá jen omezení dostupnosti péče. Odboráři navíc upozorňují na to, že by o práci mohly přijít tisíce zdravotníků a dalších zaměstnanců a že se nepočítá s větší sumou pro nemocnice, které převezmou po zrušených zařízeních pacienty. Prezident lékařské komory Milan Kubek tvrdí, že se po zrušení lůžek ve zdravotnictví neušetří, protože nemocnice peníze podle jejich počtu nedostávají.

MZ: K omezení péče nedojde

Náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek míní, že naopak samy pojišťovny mají na dostupnosti péče zájem. Pokud by ji nezajistily, hrozí jim od ledna sankce deset milionů korun, upřesnil Nosek. „Pokud bude minimální snaha (pojišťoven a nemocnic) se shodnout, tak by k žádnému omezení v poskytování péče dojít nemělo,“ řekl už dřív Nosek. Podle něj bude záležet na tom, zda se na útlum několika nemocnic bude pohlížet jako na „exodus českého zdravotnictví“ či jako na „pomalou cestu k eliminování zařízení, která neposkytují péči 21. století“.

Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Pavel Horák minulý týden řekl, že navrhované smlouvy nejsou definitivní. Dá se o nich prý ještě jednat.

Unknown media type: poll

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?