Nemocnice budou více sloužit následné péči

2. 4. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Se zřízením krajů přebírají hejtmanství za řízení okresních nemocnic, léčeben dlouhodobě nemocných a dalších zdravotnických zařízení veškerou odpovědnost včetně finanční," řekl mluvčí MZ. Na otázku, zda převezmou kraje i veškeré dluhy, odpověděl: "To právě nikdo neví...


Asi 600 ze současných zhruba 3200 lůžek ve všech nemocnicích Plzeňského kraje by mělo brzy začít sloužit následné a rehabilitační péči.

Plzeňský kraj - V Plzeňském kraji zatím chybějí lůžka následné péče. Může za to prý vláda, která je jen slibovala. „Dlouhodobější koncepci lůžkového fondu nyní dopracováváme,“ řekl krajský radní pro zdravotnictví a sociální politiku Jaroslav Kadlec. Už před čtyřmi lety vláda slibovala, že třetina lůžek v České republice poslouží k následné péči. Úředníci vytypovávali „rušené“ nemocnice a připravovali výběrová řízení na nové majitele. Po demonstracích před okresními nemocnicemi se ale nakonec politici zalekli a výsledkem jsou stamilionové dluhy zdravotnických zařízení.

„Od té doby se neudělalo nic a tento obrovský problém přechází na kraje, pravděpodobně včetně dluhů,“ konstatoval Kadlec. „Na případu plánské nemocnice je vidět, že vláda je nechce řešit,“ uvedl radní.

„Se zřízením krajů přebírají hejtmanství za řízení okresních nemocnic, léčeben dlouhodobě nemocných a dalších zdravotnických zařízení veškerou odpovědnost včetně finanční,“ řekl nám mluvčí ministerstva zdravotnictví Ota Černý. Dodal, že počty rušených lůžek už nejsou věcí resortu. Na otázku, zda převezmou kraje i veškeré dluhy, odpověděl: „To právě nikdo neví, to je otázka dalších diskusí.“ Ministerstvo ale 50milionový dluh plánské nemocnice už odmítlo uhradit.

Část lůžek následné péče nyní v kraji je. Na tento systém byla převedena nemocnice v Horažďovicích, další stovka jich vznikla v bývalé nemocnici sv. Anny poblíž Plané na Tachovsku. Ve hře jsou také nemocnice ve Stodě a v Rokycanech. „Nemluvil bych o jejich rušení, ale o přeměně lůžek,“ uvedl Kadlec. „Navíc specializované ordinace by v těchto prostorách měly zůstat.“

VÁCLAV PROKŠ, Plzeňský deník, 2.4.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?