Nemocnice buduje zázemí pro magnetickou rezonanci

18. 7. 2010 7:55
přidejte názor
Autor: Redakce
Novojičínská nemocnice začala v těchto dnech s výstavbou objektu, ve kterém bude umístěna magnetická rezonance a nový přístroj pro počítačovou tomografii. Stavba bude hotova v říjnu.


Investice za bezmála dvacet milionů korun se stane novým zázemím pro špičkovou moderní medicínskou techniku, díky které budou moci lékaři přesně a rychle diagnostikovat. V současné době Nemocnice s poliklinikou v Novém Jičíně (NsPNJ) nedisponuje vhodnými prostorami pro magnetickou rezonanci (MR) a počítačovou tomografii (CT). Proto vyroste v areálu během tří měsíců zcela nová stavba.

„Magnetická rezonance může být umístěna pouze ve speciálně odstíněném objektu, který musí splňovat velmi přísná bezpečnostní nařízení,“ vysvětluje ředitel NsPNJ TomášNykel a pokračuje:„Ve stávajících budovách nebylo její umístění možné, proto se muselo začít s budováním nového objektu. Stavba by měla být hotova v říjnu letošního roku.“ Rozpočet na stavbu je 19,5 milionu korun, Moravskoslezský kraj ji spolufinancuje částkou 15,6 milionu. „Zbytek uhradí nemocnice ze svého rozpočtu,“ poznamenal tiskový mluvčí NsPNJ Miroslav Fajkus. „Magnetická rezonance je pro další rozvoj nemocnice a Komplexního onkologického centra velmi potřebná, proto jsme rádi, že nám krajští zastupitelé přispěli na stavbu objektu, v němž bude umístěna,“ pochvaluje si Nykel. Ten vidí ve vybudování dalšího špičkového oddělení nový start v dalším rozvoji nemocnice. Magnetická rezonance je bezbolestná a k pacientům velice šetrná, nenese totiž žádná rizika způsobená zářením. Jedná se o zobrazovací techniku používanou především k detailnímu snímání vnitřních orgánů lidského těla.
„S její pomocí je možné získat řezy určité oblasti těla, ty dále zpracovávat a spojovat, až třeba k výslednému 3D obrazu požadovaného orgánu,“ vysvětlil ředitel nemocnice.

Magnetická rezonance pracuje na principu využití velkého magnetického pole a elektromagnetického vlnění s vysokou frekvencí. „Podstatou barevného odlišení jednotlivých tkání je jejich rozdílné chování při stejném vnějším působení,“ doplnil mluvčí Fajkus.

Dalším pozitivem přístroje, uvedeného do praxe v roce 1982, je výrazné zkrácení čekacích lhůt na toto vyšetření, jež umožňuje detailní diagnostiku především nádorových onemocnění. „U onkologických pacientů bojují lékaři s časem, neboť včasné a správné určení diagnózy může zachránit těmto našim nemocným život,“ pokračuje Tomáš Nykel. Momentálně musí pacienti jezdit na magnetickou rezonanci do vzdálených nemocnic po celém kraji i mimo něj. Novojičínská nemocnice bude jediné krajské zařízení okresního typu, které bude magnetickou rezonancí disponovat. „Jednoznačně se zvýší komfort pro naše pacienty,“ dodal na závěr ředitel nemocnice Nykel.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?