Nemocnice chce další lůžka, zdravotní pojišťovna vyčkává

6. 3. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Otevření třetí stanice by umožnilo vyhovět většímu počtu žádostí. Navíc by přineslo zlepšení ekonomiky celého zařízení, které by mohlo např. nadále nepřetržitě provozovat chirurgickou ambulanci...


Vimperk - Ze současných šedesáti na osmdesát lůžek chce obecně prospěšná společnost Nemocnice Vimperk rozšířit kapacitu léčebny dlouhodobě nemocných (LDN) provozované v objektu dřívějšího městského zdravotnického zařízení. Zatím jí ale schází to nejdůležitější: dohoda se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP) o proplácení navýšených výkonů.

„Třetí stanici LDN hodláme umístit do zatím nevyužitých, poměrně nedávno modernizovaných prostor po bývalém gynekologickém oddělení. Máme tam připraveno osm jednolůžkových až čtyřlůžkových pokojů z poloviny s vlastním sociálním zařízením,“ uvedl ředitel nemocnice Petr Staněk. Vimperská LDN vznikla na jaře roku 1999 poté, co nemocnice přišla o lůžka akutní péče. Zvládla počáteční období nejistoty a nyní je podle ředitele plně funkčním zařízením s takřka stoprocentní obložností. Požadavky na umístění pacientů musí často odmítat.

„Otevření třetí stanice by umožnilo vyhovět většímu počtu žádostí. Navíc by přineslo zlepšení ekonomiky celého zařízení, které by mohlo např. nadále nepřetržitě provozovat chirurgickou ambulanci bez velkých dotací města,“ soudí Zdeněk Kantořík, člen správní rady. Bezmála dvouletou snahu vedení nemocnice zvýšit lůžkovou kapacitu LDN podpořil místopředseda vlády a senátor vimperské části prachatického okresu Pavel Rychetský, který zařízení začátkem března navštívil.

„Jsem přesvědčen o tom, že jeli zde pro třetí stanici LDN všechno kompletně připraveno a jeli na druhé straně prokazatelně ještě několikanásobně vyšší zájem o obsazení těchto lůžek, pak by měla VZP dát kladné stanovisko,“ řekl našemu listu. Ředitelka prachatické pobočky VZP Jiřina Khaylová tyto argumenty uznává. Zároveň však upozorňuje, že vimperská LDN přechodně přijímala pacienty rovněž ze sousedního strakonického okresu.

„Ve Strakonicích byla LDN uzavřena z důvodu rekonstrukce a teprve nedávno zahájila provoz. Proto chceme vyčkat do června, nakolik tato skutečnost ovlivní obložnost ve Vimperku. Jakmile se prokáže oprávněnost vimperského požadavku, tak tam smlouvu na 20 lůžek uzavřeme,“ zdůraznila.

Českobudějovické listy, 6.3.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?