Nemocnice chce propouštět

18. 10. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Novou práci si bude muset po Novém roce hledat až stovka pracovníků Slezské nemocnice v Opavě. Nečekaně vysoký dluh, velké mzdové a možná i provozní náklady totiž donutily vedení nemocnice k radikálnímu kroku...


Opava - : snižování počtu zaměstnanců.

„Počítám, že o Vánocích už tu nebudu,“ řekla rezignovaně jedna ze starších nemocničních sester. „V nemocnici jsou dluhy a asi se přepískly počty zaměstnanců. Pojišťovny navíc nejspíš nepovolily užívání dalších lůžek,“myslí si další ze zaměstnankyň nemocnice. „Máme příkazy se vším šetřit. Jsou limity, které nesmíme překročit,“popisuje další ze sester některé dopady současné situace.

Pokyn k propouštění a snižování počtu zaměstnanců dala dozorčí rada Slezské nemocnice. „Prakticky každý rok rostou mzdy o 30 milionů korun. Kromě mezd rostly i další náklady, jako jsou energie,“ uvedl ředitel nemocnice Marián Staňo. Zatímco ještě na konci loňského roku byla nemocnice zisková, na konci letošního roku čeká asi třicetimilionovou ztrátu. Podle Staňa se nemocnici daří šetřit energií a u nákupu zdravotnického materiálu, ale další zásahy by už byly na úkor kvality zdravotnických služeb. Jedinou možností, jak snížit dluh, zachovat úroveň a nesáhnout na výši mezd, je tak snížení počtu pracovníků. Nemocnice se navíc bude muset v příštím roce vypořádat se zákonným navýšením mezd o sedm procent.

Dozorčí rada dala vedení pokyn, aby snížilo počet zaměstnanců o sto. „Máme asi dvacet pět oddělení, takže jsou to asi dva lidé z každého. Další lidé jsou z provozu,“sdělil Staňo. Někteří lidé dostanou výpovědi, u dalších vedení počítá s běžnou pracovní fluktuací a s odchody do důchodu. Propouštět a odcházet by se mělo na dvě etapy, v lednu a v květnu. „V lednu to budou asi dvě třetiny z plánovaného počtu, v květnu další třetina,“řekl ředitel. Dvoukolový systém zvolilo vedení proto, aby mohlo druhou vlnu zastavit, kdyby se ukázalo, že by provoz začal někde skřípat.

Ředitel míní, že propouštění by se nemělo podepsat na pacientech, na jejich péči.“Celé to vedeme k tomu, aby se to pacientů nedotklo. Navíc, kdybychom snížili výkony, tak se nám to promítne v příjmech od pojišťovny a snižování stavu by tak nemělo ekonomický efekt,“podotkl.

Nemocnice nyní bude o propouštění informovat úřad práce. „Už je domluvená schůzka, kdy nás vedení nemocnice navštíví,“sdělila zástupkyně ředitele opavského úřadu práce Jarmila Mateřanková.

Podle ní budou po celé akci v těžší situaci technickohospodářští pracovníci než sestry. „Obecně je pro sestry dobré uplatnění, roli ale může hrát věk nebo možnost dojíždění. Techničtí a hospodářští pracovníci by asi měli problémy, kancelářské práce obecně moc není,“komentovala nové možnosti pro odcházející nebo propuštěné pracovníky nemocnice.

Jan Šindler, Moravskoslezský deník, 18.10.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?