Nemocnice Chrudim vyniká díky systematické podpoře kojení

26. 7. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Prvního srpna začíná Světový týden kojení. Novorozenecké oddělení Nemocnice v Chrudimi se může pochlubit výsledky, které překračují celostátní průměr. V dubnu roku 1999 obdrželo titul SZO/UNICEF "Baby friendly hospital" (nemocnice přátelská k dětem). "V České republice bylo v tu dobu při propuštění do domácí péče plně kojeno 89,1 procenta novorozenců, v Chrudimi jsme dosáhli 93,9 procenta...


Chrudim - “ říká lékařka Alena Drahokoupilová. Díky odborné péči zdravotníků novorozeneckého a porodnického oddělení se daří výsledky dál zlepšovat.

Vloni se v Chrudimi narodilo 655 dětí, všechny zdravé byly ošetřovány na pokoji s matkou. Při propuštění jich devadesát osm procent bylo plně kojeno - pouze u čtyř jedinců zdravotníci doporučili přikrmování a tři děti přešly výhradně na umělou výživu.

Ještě před několika lety se krmení novorozenců mateřským mlékem nepřikládal takový význam jako nyní. Přitom kojení je nenahraditelný způsob poskytování potravy dítěti, který je ideální pro jeho zdravý růst a vývoj. Snižuje výskyt nebo intenzitu průjmových onemocnění, infekce dýchacích cest a jiná bakteriální onemocnění.

„V ideálním případě mají být děti výlučně kojené šest měsíců. Je prokázáno, že toto období má dobrý vliv i na zdraví matky,“ uvádí Alena Drahokoupilová.

Odborníci tvrdí, že je třeba s osvětou začít již v těhotenství, důležitá je také podpora žen v porodnici. V okresním městě mají dobré výsledky právě proto, že tyto zásady plní a stále je rozvíjejí - dlouhodobější je například spolupráce s chrudimským Mama klubem, který pořádá pro nastávající i současné maminky pravidelné laktační poradny.

„Setkáváme se pravidelně od září do června každé první úterý v měsíci. Máme tři lektorky, které se střídají - lékařku, zdravotní sestru a takzvanou matku - poradkyni, která letos studuje v pražské Thomayerově nemocnici kurs pro nezdravotníky týkající se kojení,“ vysvětluje Lída Kopecká z Mama klubu Chrudim. Zájem o docházku do laktační poradny podle jejích slov stoupá, a to zejména ze strany nastávajících maminek. „Ještě před porodem vědí, co je čeká, a to je pro ně nejlepší,“ dodává Lída Kopecká.

Noviny Chrudimska, 26.7.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?