Nemocnice chtějí investovat i desítky milionů

8. 4. 2011 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
V Přerově se chystá vylepšení urologického oddělení, šternberskou nemocnici zase čekají opravy dětské jednotky intenzivní péče.


Desítky milionů korun chce letos a hlavně v příštím roce investovat Středomoravská nemocniční společně s krajem do nemocnic v Přerově, Prostějově a Šternberku.

V Přerově začne ve druhé polovině roku rekonstrukce urologického oddělení a v plánu je rozšíření lůžkové kapacity dlouhodobé intenzivní péče. Ve šternberské nemocnici v příštím roce rozšíří prostory jednotky intenzivní péče.

„Chystanými investicemi naplňujeme program střednědobého rozvoje těchto nemocnic, který je v tuto chvíli zpracován do roku 2014,“ reagovala Hana Szotkowská, mluvčí holdingu Agel, jehož dceřinou společností je Středomoravská nemocniční, která má od kraje zmíněná zařízení v pronájmu.

Hejtmanství počítá s tím, že do nemocnic v příštích měsících poputuje 27 milionů korun z nájmu. Poté bude společně se Středomoravskou nemocniční usilovat o zisk dalších 70 milionů korun z evropských zdrojů.

„Ještě dříve než se na celostátní úrovni začalo mluvit o potřebě optimalizace lůžkového fondu, jsme se s Olomouckým krajem shodli na specializaci lůžek ORL, a to v nemocnici v Prostějově, a odbornosti urologie v Přerově. V případě ORL v Prostějově jsme investici dokončili a pacienti jsou spokojeni. Nastavili jsme velmi vysoký standard v poskytování lůžkové péče a hodláme v tom pokračovat,“ uvedla mluvčí ke změnám v lůžkové péči Středomoravské nemocniční.

Největší investice letos chystá Středomoravská nemocniční v Přerově, a to jak rekonstrukci urologického oddělení, tak zcela novou kapacitu lůžek dlouhodobé intenzivní péče.

„Tento druh péče je v Olomouckém kraji zatím dostupný pouze ve vojenské nemocnici, nicméně kapacitní potřeba v kraji je vyšší,“ uvedla Szotkowská.

Ještě v letošním roce plánuje Středomoravská nemocniční zvelebit prostor dětské jednotky intenzivní péče ve šternberské nemocnici.

„Počítáme s instalací nové klimatizační jednotky, díky které se mohou nejmenší pacienti šternberské nemocnice těšit z příjemných teplot i v parných letních dnech. Důvodem pro instalaci klimatizace je přílišná vlhkost a vysoká teplota vzduchu na tomto oddělení. Nová klimatizační jednotka zároveň uleví nejen zdravotnické technice, ale i personálu,“ popisovala mluvčí. Na příští rok je již připraveno rozšíření oddělení dětské JIP ve Šternberku.

Spolu s krajem poté společnost chystá rozsáhlou modernizaci pavilonů interních a operačních oborů. Investovat by se mělo bezmála devadesát milionů korun. Z toho sedmdesát chtějí získat z evropských zdrojů.

„Vítáme iniciativu hejtmanství k získání prostředků z evropských fondů. Rekonstrukce interního a chirurgického pavilonu jsou již ve stadiu zpracování projektové dokumentace. Plánujeme ještě další investice, které jsou zpracovávány do podoby investičních záměrů,“ dodala

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?