Nemocnice dluží přes devět miliard

8. 10. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Tuzemské nemocnice dluží svým dodavatelům a dalším institucím přes 9 miliard, z toho 5 již mělo být splaceno. Distributoři léků i pojišťovny se přitom shodují: Minulé vedení MZ neustále tvrdilo, že většina nemocnic hospodaří...


Většina pohledávek zdravotnických zařízení je nedobytná, dluží jim cizinci či zaniklé pojišťovny. Dluhy nemocnic jsou nejvyšší za několik posledních let. Finanční situace některých z nich je kritická.

Praha - Tuzemské nemocnice dluží svým dodavatelům a dalším institucím přes devět miliard, z toho pět již mělo být splaceno.

Distributoři léků i zdravotní pojišťovny se přitom shodují: Minulé vedení ministerstva neustále tvrdilo, že většina nemocnic hospodaří s téměř vyrovnaným rozpočtem. Stejně informoval veřejnost přes média i náměstek Antonín Hlaváček.

„Teď, když se blíží přechod okresních nemocnic na kraje, se začíná všechno provalovat,“ říká výkonný ředitel Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček. Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky polovina z dlužených devíti miliard připadá právě na okresní zařízení.

„Stát čeká, až se jich i s dluhy převodem na kraj zbaví,“ rozhořčuje se středočeský hejtman Petr Bendl. Dodává, že krajský úřad zřejmě některé pošle do konkursu. Královéhradecký hejtman Pavel Bradík zase nevylučuje, že některé nechá zrušit.

Šéfové nemocnic tvrdí, že dluhy rostou především kvůli nákladům na mzdy. Jejich výraznější zvýšení ve zdravotnictví několikrát prosadil minulý ministr Bohumil Fišer. Nemocnice proto žádají, aby jim pojišťovny víc platily. Ty se ohrazují: Víc vydáváme, než vybereme na pojistném.

Krach hrozí nemocnici v Plané, dluhy tíží kladenskou, jihlavskou a další. „Katastrofální finanční situace je v Příbrami, ohrožuje už základní činnost nemocnice,“ upozorňuje předseda odborového svazu zdravotnictví Jiří Schlanger.

Závazky začaly rychleji narůstat především od letošního jara. Distributoři léčiv, kterým řada nemocnic nezaplatila celkově už miliardu, varují, že pokud stát do konce listopadu dluh nepřevezme, přestanou do nesolventních zařízení dodávat.

Také nemocnice mají vysoké pohledávky - téměř devět miliard. „Nám dluží cizinci, které jsme ošetřili, ročně až 15 miliónů. Ty peníze už nedostaneme,“ říká ředitel Všeobecné fakultní nemocnice Martin Holcát. Podobné je to podle něj s pohledávkami za zkrachovalou bankou Moravia a zaniklými pojišťovnami.

Ivana Kněžínková, Hospodářské noviny, 8.10.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?