Nemocnice dostane méně peněz - o čtyři miliony korun

4. 5. 2011 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Žatecká nemocnice dostane letos od pojišťoven o čtyři miliony korun méně. Hrozí proto varianta, že provede i méně operací, protože zadarmo pečovat o pacienty nemůže.


Na potřebnou operaci čekáte už dost dlouho. A může se stát, že budete čekat ještě déle. Jména ze seznamu čekatelů budou ubývat pomaleji.

Důvod? Nebudou peníze. Pojišťovny posílají nemocnicím méně peněz. Nemocnice budou muset v některých případech odsouvat výkony.

Méně peněz bude znamenat méně operací a delší čekání. Ve všech nemocnicích.

A Žatec nebude výjimkou. „Samozřejmě, že je špatně, pokud se budou odkládat operace. Už teď jsou některé druhy lékařské péče špatně dostupné a takhle se to jen zhorší,“ reagovala Michaela Slámová ze Žatce na informaci, že pojišťovny letos pošlou nemocnicím jen 98 % peněz, na které měly nárok před vznikem nové úhradové vyhlášky.

Ministerstvo zdravotnictví totiž nakázalo šetřit a jedním z nástrojů je i plošné snížení příspěvku na akutní péči. Všechny nemocnice dostanou o 2% méně peněz než loni. Dvě procenta se sice nezdají moc, například v Žatci jde ale o miliony. A ty budou scházet.

„V našem případě jsme to vyčíslili na čtyři miliony korun. O tolik dostaneme letos méně,“ řekl Čestmír Novák, ředitel žatecké nemocnice. Například v Krajské zdravotní, která vlastní pět nemocnic v kraji, včetně těch v Chomutově a Mostě, plánují zhruba o šest stovek operací měsíčně méně.

V Žatci situace tak dramatická určitě nebude. Operací tam probíhá daleko méně a čísla „ohrožených“ zákroků se pravděpodobně budou pohybovat v desítkách, drobné omezení péče a zdržování ale prý také hrozí. „Snížení příspěvku samozřejmě může znamenat drobné snížení dostupnosti péče, méně operací. Budeme se snažit peníze sehnat jinde, pokud se nám to ale nepodaří, operovat zadarmo prostě nemůžeme,“ pokračuje Novák.

„Některé operace nebo výkony, na které už nebudou peníze, by se musely případně zrušit nebo odložit,“ dodal. Opatření by se mělo týkat jen části déle plánovaných zákroků.
V akutních případech, například po havárii nebo záchvatu, bude pacient vždy ošetřen.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?