Nemocnice dosud neuzavřely smlouvy s VZP

16. 11. 2006 8:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Přestože je už polovina listopadu, nemocnice v regionu doposud nemají se zdravotními pojišťovnami uzavřené smlouvy na úhradu péče poskytnuté pacientům ve druhém pololetí letošního roku...


Podle vedení nemocnic a pojišťoven to sice způsobuje komplikace, na pacienty však nijak nedoléhají. Těch se jednání o ceně péče nijak nedotknou, ujišťují všichni.

„Pravdou je, že smlouva mezi Fakultní nemocnicí Olomouc a VZP na druhé pololetí letošního roku není ještě uzavřena. Ale není zatím uzavřena ani s většinou ostatních pojišťoven,“ uvedl mluvčí největší nemocnice v Olomouckém kraji Egon Havrlant.

Podle něj to komplikuje plánování péče. Právě tyto smlouvy by měly mimo jiné řešit způsob úhrady specializované péče o onkologické pacienty. „Oni sami dopady nepociťují, protože každý onkologický pacient je léčen okamžitě po diagnóze. Je to onemocnění natolik závažné, že se léčba neplánuje a léčí se ihned,“ ujistil.

Fakultní nemocnice v jednáních s pojišťovnami usiluje o to, aby byl adekvátně navýšen paušál, tedy objem peněz, který zdravotnické zařízení na poskytovanou péči dostává. „Nebo ještě lépe, aby se léčba těchto pacientů hradila výkonově, tedy aby peníze přicházely za pacientem,“ upřesnil Havrlant.

Podle ředitele olomoucké pobočky VZP Lubora Machytky zapříčinila komplikace nová úhradová vyhláška platná od srpna letošního roku. „A snahy nemocnic o zvýšení paušálu,“ doplnil ředitel. Vysvětlil, že nemocnice mají s VZP smlouvy.

„Co se nyní řeší, to jsou jejich cenové dodatky. Jednání stále probíhají. Faktem je, že pro lůžková zařízení zatím nejsou,“ uvedl. Zatím? „Musíme se dohodnout. Samozřejmě. A to brzy. Jednání ale neprobíhají na úrovni okresů ani krajů, ale ústředí v Praze,“ uvedl Machytka. Připomněl, že zdravotní pojišťovny hradí nemocnicemi poskytnutou péči zálohami podle stejného období v loňském roce.

Olomoucký deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?