Nemocnice hlásí novinku - lépe hospodaří a už neprodělává

22. 5. 2010 10:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Už zbyla v okrese jen jediná. Jediná možnost, kde se o vás postarají, když dostanete třeba žlučníkový záchvat nebo když se potlučete při nehodě. Podbořanská nemocnice zavřela už před lety, Louny letos na začátku roku.


Ani Žatec ale nemá život lehký, nemocnice se dlouhodobě potýkala s velkými finančními problémy. Teď se konečně zdá, že se situaci podaří stabilizovat, z nemocnice přicházejí dobré zprávy. V prvních měsících roku není ve ztrátě. A to je pro Žatec i okolí zatraceně dobrá zpráva. Ztráta, ztráta, ztráta. A s tím související dluhy, dluhy a dluhy. Téměř nic jiného neřešila v minulých letech žatecká nemocnice. Nebýt pomoci města, které do svého zdravotnického zařízení napumpovalo za poslední tři roky 38 milionů na splácení dluhů, už by pravděpodobně nebyla. Po letech trápení si město, zdá se, bude moci oddychnout. Nějaké závazky sice ještě jsou, ale z nejhoršího je snad už nemocnice venku. První měsíce roku 2010 vypadají příznivě. „Za první tři měsíce roku 2010 vykazujeme mírný zisk. Nemocnice už nevytváří nové ztráty, naším cílem je stabilizace a na závěr roku účetní nula,“ prohlásil ředitel nemocnice Čestmír Novák, jenž na začátku roku nahradil Zdeňka Bergla. Zkrotit ztráty se žatecké nemocnici daří nejen díky snižování nákladů, ale hlavně zásluhou nových dohod s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, která posílá do Žatce více peněz za výkony nemocnice. „Navýšili jsme takzvanou paušální složku úhrady. Ve druhé složce, závislé jen na objemu provedené zdravotní péče, je navýšení zohledněno automaticky vyšším počtem případů,“ vysvětlila Petra Friedlová z VZP. Pojišťovna přispívá více za pacienty, kteří do Žatce míří po uzavření lounské nemocnice. „Zaznamenali jsme nárůst počtu pacientů o zhruba čtyřicet procent. Jsme s VZP dohodnuti, že se v červnu sejdeme a vyhodnotíme první část roku. Podle toho, jak velkou část pacientů z Loun převezmeme, budou nastaveny platby,“ prozradil další postup Novák.

Žatecká nemocnice v současné době, i díky uzavření Loun, pracuje na plný výkon. „Práce máme opravdu dost,“ je optimistický ředitel nemocnice. Věří, že pokud se podaří naplnit všechny plánované příjmy, nemocnice nebude mít problémy. Jeho slova potvrzuje i předseda správní rady nemocnice Petr Šmíd. „Praskáme ve švech. Potřebovali bychom teď doplnit nějaké další přístroje, dokoupit více laparoskopických sad, plánujeme také zkapacitnění operačních sálů,“ vyjmenovává.
V minulých letech měla žatecká nemocnice problémy také s počtem lékařů na jednotlivých odděleních. Několik měsíců bylo dokonce kvůli odchodům lékařů uzavřeno gynekologicko - porodnické oddělení.

Nic podobného teď prý nemocnici nehrozí. „Daří se nám lékařské týmy stabilizovat. Žádnému oddělení nehrozí omezení péče,“ ujistil Novák.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?