Nemocnice Hodonín má nový heliport, zjednoduší transport pacientů

10. 6. 2015 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
V Nemocnici Hodonín vznikl nový heliport za 700.000 korun. Dosud zařízení žádný heliport nemělo a pro pacienty transportované letecky musely posádky jezdit na parkoviště ke hřbitovu, řekla ČTK ředitelka nemocnice Věra Dostálová. Loni přistál v Hodoníně vrtulník ve 37 případech.


Nemocnice dostala na heliport dotaci 200.000 korun od provozovatele letecké záchranné služby, zbytek doplatila sama. „Přebírání pacientů na parkovišti u hřbitova bylo komplikované. Přestože bylo u hřbitova napsané, že se v prostoru parkovat nemá, řidiči to nedodržovali,“ uvedla Dostálová.

Když vrtulník potřeboval přistát, neměl kam, protože se v místě nacházela auta. „S policií jsme pak museli řešit jejich odklízení, aby tam bylo volno. Nyní tyto starosti odpadnou a vrtulník přistane přímo u nás v nemocnici,“ sdělila Dostálová.

Heliport je v zahradě nedaleko zdravotnického monobloku. „Je to zpevněná plocha, která má uprostřed vyznačený červený kříž. Všechno je osvětlené, takže u nás může vrtulník přistávat i v noci. Do budovy to máme 30 metrů,“ dodala ředitelka.

Podle ní v Hodoníně každoročně přistává vrtulník s pacienty v desítkách případů. Loni to bylo skoro čtyřicetkrát. V minulém roce Zdravotnická záchranná služba Jihomoravského kraje použila vrtulník ve více než 700 případech. Jihomoravský kraj však zajišťuje leteckou záchrannou službu nejen pro sebe, ale i pro část Zlínského a Pardubického kraje. Vrtulník zasahuje u nejvážnějších případů v terénu nebo u potřebných transportů z jedné nemocnice do druhé. Jeden vzlet stojí desítky tisíc korun podle vzdálenosti míst.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?