Nemocnice hradeckého kraje loni prohloubily ztrátu

16. 6. 2009 9:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Záporná čísla vykázaly čtyři nemocnice. Hlavním dílem se na minusovém výsledku podílela Oblastní nemocnice Náchod, která loni ztrátu více než zdvojnásobila na 40 milionů korun. V zisku byla pouze nemocnice v Trutnově. ČTK to řekl mluvčí kraje Imrich Dioszegi...


Hospodaření pěti nemocnic Královéhradeckého kraje loni skončilo souhrnnou ztrátou 66 milionů korun po předloňském propadu 39 milionů korun. Záporná čísla vykázaly čtyři nemocnice. Hlavním dílem se na minusovém výsledku podílela Oblastní nemocnice Náchod, která loni ztrátu více než zdvojnásobila na 40 milionů korun. V zisku byla pouze nemocnice v Trutnově. ČTK to řekl mluvčí kraje Imrich Dioszegi.

„Výsledek hospodaření krajských nemocnic za loňský rok je především účtem jeho bývalého vedení,“ komentovala loňský propad radní pro zdravotnictví Jana Třešňáková (ČSSD). Vedení kraje se podle ní nyní bude snažit ztráty snížit. Plán na zlepšení výsledků krajského zdravotnictví například počítá s úsporami v zásobování, zdravotnickém materiálu a lécích a se změnou systému řízení.

Loňské výnosy pěti nemocnic a Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje dosáhly 2,07 miliardy korun. K nim jim kraj ze svého rozpočtu ještě dal dotaci na provoz 114 milionů korun. Celkem mají nemocnice na 2000 lůžek a pracuje v nich přibližně 2500 zaměstnanců.

Podle krajem pořízených auditů mají nemocnice dluhy za zhruba 175 milionů korun. Nejvyšší dluhy, za zhruba 90 milionů korun, tíží nemocnici v Náchodě. Právě Náchodu a také nemocnici v Rychnově nad Kněžnou kraj letos dal dohromady 15 milionů korun na zaplacení nejstarších dluhů. Bez této pomoci by nemocnice mohly skončit v insolvenci.

Krajské zdravotnictví se podle tvrzení vedení kraje také potýká s podezřelými smlouvami, které uzavřelo bývalé vedení Zdravotnického holdingu. „Tyto smlouvy byly velice nevýhodné pro kraj a často na hraně zákona,“ tvrdí Třešňáková. Zdravotnický holding například nedávno zrušil soutěž na zakázku za 300 milionů korun na služby nemocnicím. Podle hejtmana Lubomíra France (ČSSD) byl tendr neprůhledný. Dřívější výběrová řízení také prověřuje antimonopolní úřad.

Podle krajského zastupitele a člena stínové rady za ODS Jana Béma byl postup bývalého vedení kraje při řešení problémů ve zdravotnictví správný. V nedávném prohlášení zaslaném médiím Bém tvrdí, že podle koncepce navržené bývalým vedením kraje byl předpoklad úspor ve výši až 100 milionů korun ročně.

Ředitelem Zdravotnického holdingu je od konce února Martin Scháněl. Ve funkci nahradil Rostislava Všetečku (ODS), který rezignoval 6. ledna kvůli údajným politickým tlakům současného vedení kraje. O ztrátách a dluzích nemocnic začalo mluvit nově zvolené vedení kraje, předchozí vedení holdingu mluvilo o vyrovnaném hospodaření.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?