Nemocnice hradeckého kraje loni prohloubily ztrátu na 67 mil. Kč

26. 2. 2014 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice Královéhradeckého kraje loni podle předběžných výsledků prohloubily ztrátu na 67 milionů korun z předloňského minusu 63 milionů korun. Udržení ztráty zhruba na úrovni roku 2012 však nemocnicím zajistilo to, že jim kraj loni ze svého rozpočtu zvedl provozní dotaci na 251 milionů z předloňských 192 milionů. Letos by měly nemocnice při snížené dotaci vykázat zisk. Kraj má čtyři nemocnice s asi 1500 lůžky a více než 2000 zaměstnanci, roční obrat nemocnic je kolem dvou miliard korun.


Zvýšenou dotací kraj loni nemocnicím musel vyrovnat výpadek příjmů vyplývající z tehdy platné úhradové vyhlášky. Radní pro zdravotnictví Jana Třešňáková (ČSSD) výpadek příjmů kvůli restriktivní vyhlášce odhadla na 130 milionů korun. Podle ředitele Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje Miroslava Vávry nemocnice loni také udělaly řadu úsporných opatření za asi 50 milionů korun.

Letos kraj předpokládá výrazné zlepšení hospodaření nemocnic. Provozní dotace by měla letos klesnou na 176 milionů korun a nemocnice by po jejím započítání měly v souhrnu vykázat zisk dva miliony korun. „Díky nové úhradové vyhlášce by mělo do nemocnic letos přijít asi o 150 milionů korun více než loni,“ řekl hejtman Lubomír Franc (ČSSD). Kraj zároveň věří, že vláda bude nemocnicím kompenzovat zhruba třiadvacetimilionový výpadek ze zrušených poplatků za hospitalizaci.

Kraj má podle hejtmana také v letošním rozpočtu pro nemocnice vytvořenou rezervu 50 milionů korun. Pokud ji kraj nebude muset použít na případné zvýšení provozní dotace, měla by rezerva jít na umoření kumulované ztráty nemocnic z minulých let. Ta ke konci loňského roku přesáhla 300 milionů korun. Na konci letošního roku by se tak kumulovaná ztráta nemocnic mohla snížit na 260 až 270 milionů korun, uvedl hejtman.

Kraj v současné době hledá ředitele Zdravotnického holdingu, uchazeči mohou přihlášky podávat do 21. března. Pověřený ředitel holdingu Vávra se o místo ucházet nebude. Jako ředitel nemocnice v Náchodě se hodlá soustředit na řízení její chystané miliardové přestavby. S novým ředitelem holdingu by kraj chtěl také přistoupit k většímu sjednocení řízení nemocnic.

Kraji patří nemocnice v Trutnově, Náchodě, Jičíně a Dvoře Králové nad Labem, přičemž každá je samostatnou obchodní společností. Loni kraj do náchodské nemocnice začlenil ztrátovou nemocnici v Rychnově nad Kněžnou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?