Nemocnice jako firmy: ředitelé řeší, jak pacienty vyléčit, ale neprodělat

18. 1. 2012 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Doba, kdy zdravotní pojišťovny zaplatily v podstatě všechno, co lékaři v nemocnicích udělali, je pryč. Každá nemoc má mít předem stanovenou cenu a bude jen na nemocnici, jak se k ní dostane. Ředitelé zařízení tak budou muset uvažovat víc jako šéfové firem.


Zdravotní pojišťovny v Česku řadu let běžně platily za stejnou operaci odlišné částky. Jen podle toho, kde zrovna lékaři zákrok provedli.

Například do Nemocnice Na Bulovce za pacienta s mrtvicí chodilo z VZP v přepočtu třináct tisíc korun, zatímco do jiné velké pražské nemocnice - Motola - osmnáct tisíc korun. A podobné rozdíly byly ve všem.

Chaos v platbách, který se nabaloval historicky spolu s tím, jak se stále měnila pravidla či jak schopně si které vedení vyjednávalo smlouvy, letos končí. Částky za operaci kolene nebo žlučníku se od ledna začínají postupně sjednocovat.

Řada doposud dobře placených nemocnic se tak ocitne pod tlakem a budou muset více než kdy dřív pozorovat, jak se na jejich odděleních pracuje.

„Dělali jsme si rozbory, podle kterých nás stojí nejvíce provoz během nočních služeb, v těch se přitom ale dělá jen minimum výkonů,“ popisuje hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek. Během ledna se proto sejde s řediteli všech svých nemocnic a vymyslí co dál.

Ač už mnoho změn podle jeho slov udělali, řadu slabin ještě organizace nemocnic má. Nakonec si tak možná pozve experty na efektivitu, o čemž nyní uvažuje řada ředitelů napříč Českem.

„Zájem je velký. Jsme už v kontaktu asi se sedmi nemocnicemi a myslím, že letos v několika z nich zahájíme změny,“ potvrzuje Miroslav Bauer ze společnosti Kaizen Institute, která se na efektivní řízení zaměřuje.

Vyšetření od Šumavy k Tatrám

Proč stojí třeba porod císařem v jedné nemocnici dvakrát tolik než v jiné, ale není jen o tom, jestli nemocnice správně organizuje práci.

Celý článek najdete na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?