Nemocnice je jako velká loď, tvrdí ředitel

7. 4. 2010 8:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Dluhy, protesty lékařů, soudy s bývalými manažery. To jsou věci, které se lidem nejčastěji vybaví v souvislosti s Karlovarskou krajskou nemocnicí. Situaci se chce pokusit změnit nový generální ředitel Zdeněk Horák, který nechce, aby KKNbyla plná afér a kauz, ale aby to bylo zdravotnické zařízení, ze kterého budou domů odcházet spokojení pacienti.


OTÁZKA: Nevstupujete do vedení nemocnice ve zrovna ideální dobu. Nemocnice má za sebou řadu kauz, problémů a ekonomická situace také není úplně růžová. Nepřipadáte si trochu jako kapitán, který přichází ke kormidlu potápějícího se parníku?

Pravda je, že problémů je celá řada, ale nikdy jsem si nevybíral jen lehké úkoly, kdy člověk získává body takříkajíc zadarmo. Proto se i tady budu snažit dokázat, že vše není ztraceno a stále se dá něco dělat pro zlepšení situace v nemocnici.

OTÁZKA: Aktuálně se řeší například problém na sokolovském oddělení ARO. Jaké bude řešení této zapeklité situace, kdy lékaři nestíhají operace, protože se musejí věnovat i pooperační péči?

K této problematice se mi trochu těžce vyjadřuje, protože problémy vznikly ještě předmýmnástupem a tak řešení převzalo hlavně vedení kraje a další orgány. Rozhodnutí je takové, že po nějakou dobu budou pacienti ze sokolovskéhoARApo operaci v péči lékařů v nemocnici v Karlových Varech a situace se bude nadále řešit. Ostatně i v budoucnu bych chtěl, aby nemocnice více spolupracovaly navzájem a braly se jako jedna firma, vždy je to pacient KKN, a ne jednotlivých nemocnic.

OTÁZKA: Jaké jsou vaše další cíle ve vedení nemocnice?

Tak určitě je pro nás důležité, aby se u nás lékařům dobře pracovalo a měli také dobrou platovou úroveň. Samozřejmě podle našich ekonomických možností. Spokojený lékař pak dokáže lépe pracovat a pacient to pocítí na kvalitě péče. Dále bych chtěl mít otevřenou komunikaci se zaměstnanci, nemyslím, že je vždy nutné, aby každý řešil své problémy například rovnou přes média. Každý může za mnou přijít a říct, co ho trápí a co by chtěl změnit. Budu se snažit pravidelně komunikovat s lékaři a vědět, jaká je kde atmosféra.

OTÁZKA: V minulosti dost lidí kritizovalo, že na nemocnici mají až přílišný vliv politici a ne fundovaní odborníci. Dal jste při svém jmenování kraji podmínku, že vám do řízení nemocnice nebudou tolik politicky zasahovat?

Takto bych to přesně nenazval, každopádně je pravdou, že cítím od kraje podporu a to, že mi chtějí dát šanci změnit věci k lepšímu. Samozřejmě o důležitých věcech, které se týkají rozsahu lékařské péče a podobných důležitých záležitostí musí vedení kraje vědět, ale nemyslím, že bude vedení zasahovat až tak do menších a odborných záležitostí. To vše ukáže čas, ale cítím, že spolupráce zatím vypadá slibně a problémy nejsou nezvratné. Zbytek ukáže čas.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?