Nemocnice je už rok akciovou společností. Ředitel její vývoj hodnotí pozitivně

20. 11. 2006 8:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Když jsme před rokem psali o připravované fúzi nemocnice v Karlových Varech, nikdo nemohl tušit, jak se bude situace vyvíjet. O to spíše, že bylo před volbami a nebylo ani jasné, kdo bude stát v čele ministerstva zdravotnictví...


Karlovy Vary -

V tehdejším článku Fúze nemocnic: obavy a kritika nepomohly, se mimo jiné píše:

„Přes odpor primářů i opozičních zastupitelů schválili krajští radní a zastupitelé stanovy krajské nemocnice. Zatímco akcie budou místo na majitele vydány na Karlovarský kraj, členové dozorčích orgánů zůstali v navrženém složení.

Po bouřlivé diskusi, ostrých výrazech a návrzích opozičních zastupitelů, aby krajská nemocnice byla stažena z jednání, schválili včera krajští zastupitelé stanovy, členy představenstva i dozorčí radu akciové společnosti Nemocnice Karlovy Vary. Pro bylo šestadvacet zastupitelů ze čtyřiceti, proti šestnáct.

Jedinou změnu, kterou navrhl Jiří Mutinský, hejtmanův náměstek pro zdravotnictví, je vydání akcií. Ty budou znít na majitele, tedy na Karlovarský kraj. Dvaadvacet akcií za dvaadvacet milionů korun mělo být původně vydáno na majitele, a tudíž převoditelné bez souhlasu představenstva. „Chtěli jsme snížit míru obav našich koaličních partnerů. Proto jsme se rozhodli vydat akcie na jméno. Ty budou uloženy v trezoru na úřadu Karlovarského kraje společně se seznamem akcionářů,“ uvedl Mutínský.

Proti akciové společnosti, v níž se má karlovarská nemocnice změnit 1. ledna příštího roku, protestovali zastupitelé z KSČM, z řad Evropských demokratů, karlovarští sociální demokraté i primáři karlovarské nemocnice. Nejvíce výhrad zaznělo k výběrovému řízení na manažerské řízení nemocnice, které vyhrála Česká zdravotní, ale i na členy představenstva, které tato firma delegovala do představenstva nemocnice.

Necelý rok po změně nemocnice na akciovou společnost a její fúzi s ostatními dvěma bývalými okresními zařízeními v Sokolově a v Chebu se spousta věcí změnila. Podle ředitele karlovarského špitálu Jiřího Štefana je však zcela jasné a viditelné, že nemocnice v nových podmínkách neomezuje zdravotní péči a nehodlá rušit žádné obory. Dokonce ani ty, které nejsou ekonomicky přínosné pro akciovou společnost.

„Vůbec si nemyslím, stejně tak jako členové představensta, že by rušení méně rentabilních oborů znamenalo pro nemocnici naopak velký zisk a přísun zahraniční, samoplátecké klientely - pacientů,“ říká ředitel Štefan.

Stejně tak popřel neoficiální informace a spekulace v nemocnici o tom, že připravovaná výběrová řízení na vedoucí posty jednotlivých oddělení mají být legitimní možností, jak se vedení akciové společnosti zbaví nepohodlných, dříve rebelujících lidí. „To absolutně popírám. Nic takového nikdo neplánuje. Nemyslím si ani, že by po výběrových řízeních došlo k nějakým velkým změnám. Vůbec s tím nepočítám. To, že se do nich kolegové přihlásili, chápu jako jistý druh ujištění o tom, že oni sami chtějí pokračovat ve své práci v této nemocnici. I přesto, že je nyní akciovou společností,“ dodává Jiří Štefan.

Karlovarský deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?