Nemocnice jsou připravené vzít zpět lékaře

1. 2. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Jihočeské nemocnice jsou připraveny vzít zpět všechny lékaře, kteří se aktivně připojili k výzvě Děkujeme, odcházíme. Ve čtyřech z osmi nemocnic na jihu Čech dala výpověď necelá stovka doktorů, tedy asi desetina z celkového počtu.


„Jsme připraveni je přijmout, jsou to kmenoví lékaři nemocnice. Jejich cílem nebylo vycestovat do zahraničí, ale připojit se k akci,“ řekl ředitel písecké nemocnice Jiří Holan. Stejně tak počítají s jejich dalším působením i v českokrumlovské nemocnici: „Vezmeme je všechny zpátky, počítáme s tím od počátku,“ uvedl náměstek Jindřich Florián obdobně jako ředitel jindřichohradecké nemocnice Jaroslav Vohnout.

Optimální síť

Jihočeský kraj má podle náměstkyně hejtmana Ivany Stráské (ČSSD) téměř optimální síť nemocnic. Pojišťovny, jež jsou garantem dostupnosti zdravotní péče, by měly říct, kde je její nadbytek.

„Ministr chce uvolnit dvě miliardy korun na zdravotnictví, podmiňuje to ale přistoupením lékařů na požadavek Všeobecné zdravotní pojišťovny na snížení akutních lůžek o 10 000. Pro nemocnice v Jihočeském kraji by to znamenalo rušení asi 700 lůžek,“ řekl k požadavku ministerstva hejtman Jiří Zimola (ČSSD).

Podle něj není šťastným řešením využití současné situace ve zdravotnictví k restrukturalizaci systému.
„Jihočeský kraj má vytvořenu koncepci optimalizace zdravotnictví. Z dlouhodobého hlediska je nám jasné, že ve všech krajem zakládaných a zřizovaných nemocnicích nemůžeme dlouhodobě udržet rozsah poskytované péče v současném objemu,“ uvedl. K optimalizaci je ale podle něj třeba přistoupit systematicky.

Věc zřizovatele

Ředitelé jihočeských nemocnic se nechtějí k restrukturalizaci lůžek, eventuálně oddělení vyjadřovat. Je to podle nich věc zřizovatele. Tématu se bude týkat čtvrteční setkání vedení kraje se zástupci lékařských odborů (LOK) a také porada ředitelů nemocnic.

Jihočeští představitelé LOK pak trvají na splnění základního požadavku výzvy Děkujeme, odcházíme, tedy zvýšení mezd lékařů. „Zvýšení mezd sester bych uvítal, nicméně pro nás je teď podstatné, aby byla garance navýšení hodinové mzdy lékařů,“ řekl jihočeský koordinátor protestu a českokrumlovský chirurg Jan Vorel.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?