Nemocnice koupily přístroje za 750 miliónů

6. 4. 2010 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajská zdravotní, pod kterou patří pět nemocnic patřících Ústeckému kraji, loni nakoupila přístroje za zhruba 750 miliónů korun, poskytnutých z evropských peněz.


„Další vybavení za zhruba 250 miliónů se chystáme koupit, dotace již máme slíbené,“ řekl novinářům technický náměstek ředitele Miloslav Řehák.

Nemocnice nakoupila 794 různých přístrojů. Byla mezi nimi i magnetická rezonance pro ústeckou nemocnici, u které Krajská zdravotní čelí podezření, že ji koupila příliš draze.

Případ prošetřuje i Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF). Kontrolu na úřadu regionální rady Severozápad, který posvětil čerpání evropských peněz Krajské zdravotní, nařídilo i ministerstvo financí.
Řehák ale důrazně odmítl srovnání ceny s podobným a mnohem levnějším nákupem magnetické rezonance v Nemocnici Na Homolce, na které opakovaně upozorňují média.

Pražská nemocnice podle něj pouze obnovovala starší vybavení, neplatila tak prý například kompletní dodávku softwarového vybavení, zatímco ústecká nemocnice kupovala kompletní pracoviště s dalšími doplňky.

„Krajská zdravotní si nechala na nákup udělat i audit a ten potvrdil, že nákup je v pořádku,“ řekl Právu předseda jejího představenstva Petr Benda.

Společnost v loňském roce kromě nákupu přístrojů investovala 140 miliónů korun do oprav budov a výstavby parkovišť. Peníze na to nemocnici poskytl Ústecký kraj.

Podle ředitele Eduarda Reichelta je parkování velkým problémem ve všech nemocnicích jejich společnosti. Loni proto nemocnice vybudovala 200 parkovacích míst v Chomutově, další vznikla i v Mostě a Teplicích. V letošním roce vyroste nové parkoviště v Děčíně. V Chomutově bylo z peněz opraveno i 28 sociálních zařízení, v Teplicích čtyřpodlažní budova interního oddělení.

Krajská zdravotní žádá o další peníze na opravy svých budov, například na zateplení a výměnu oken Dětské kliniky v Ústí nad Labem nebo budovy mostecké nemocnice. Podle Řeháka jde o investiční akce řádově za stovky miliónů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?