Nemocnice: kraj dá jen na nutné opravy

12. 1. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Dáme peníze jen na neodkladné opravy. Nebudeme nakupovat zbytečné pomůcky. Dosluhující vyměníme kus za kus, vzkázal Jihomoravský kraj nemocnicím, které zřizuje.


Zdravotnická zařízení proto musela do včerejška vypracovat plán investic pro letošní rok. Ředitelé v něm určili havarijní opravy, které nemohou odložit.

„Pod hlavní cestou nám praská vodovodní potrubí. Nemůžeme déle čekat, protože voda zatéká do inženýrských sítí. Na opravu potřebujeme dva miliony korun,“ uvedl například ředitel hodonínské nemocnice Antonín Tesařík. Peníze na nákup pomůcek a případné další investiční akce chce získat pomocí internetových aukcí.

Břeclavská nemocnice zase potřebuje osmdesát milionů na opravu stravovacího provozu. „Rekonstrukce hospodářských budov musejí počkat,“ posteskla si ředitelka tohoto zařízení Janka Bambasová. Vyměnit dosluhující výtahy musejí ve vyškovské nemocnici. Kraj požádali o osmnáct milionů. „Také je třeba vyměnit okna na interně a zateplit budovu. Na to potřebujeme dalších dvacet milionů,“ sdělila ředitelka nemocnice Věra Seidlová. Dodala, že odložit musí rekonstrukci ORL a neurochirurgie.

Peníze od kraje potřebuje také nemocnice v Kyjově na Hodonínsku. Nyní dokončuje zateplování interny za osm milionů. Letos ale musí opravit také střechu u plicního pavilonu a koupit novou sanitku, celkově za dva miliony.

Odložit výměnu oken u jedné z budov bude potřeba v ivančické nemocnici na Brněnsku. „Nutně ale potřebujeme nový kolonoskop na vyšetření tlustého střeva, který stojí přes půl milionu,“ upozornil ředitel Jaromír Hrubeš. Požadavky nemocnic projedná krajský radní pověřený zdravotnictvím Oldřich Ryšavý společně s odbory. „Upřednostníme opravy havarijních stavů,“ prohlásil.

Kraj dá letos na investice v nemocnicích přes dvě stě padesát milionů. Z toho už je ale více než polovina určená na stavbu nové budovy Zdravotnické záchranné služby v Brně-Bohunicích. Letošní částkanainvestice je o dva miliony vyšší než v roce 2011.

Kromě šetření se ředitelé obávají také snižování počtu lékařů, které plánuje od jara ministr zdravotnictví Leoš Heger. Nemocnice mají přijít o tisíc doktorů. „Pokud sníží stav na chirurgii, hrozí prodlužování čekací doby na plánované operace. Navíc s ubývajícím počtem zákroků dostaneme od pojišťoven méně peněz, které potřebujeme na náklady,“ podotkl například ředitel ivančické nemocnice Hrubeš.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?