Nemocnice Královéhradeckého kraje dostanou 56 milionů

22. 5. 2018 7:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice Královéhradeckého kraje dostanou 56 milionů korun jako doplatek za provoz ztrátových oborů. Rozhodli o tom krajští zastupitelé. Ztrátové obory nemocnice zajišťují v rámci plnění závazku veřejné služby.


„Dorovnáme náklady spojené s desetiprocentním růstem mezd zaměstnanců v krajských nemocnicích ve výši 146 milionů korun,“ řekl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Aleš Cabicar (TOP 09). Z celkové částky dostane téměř 25,5 milionu ztrátová Oblastní nemocnice Náchod, která je největším nemocničním zařízením patřícím kraji. Jičínská nemocnice obdrží přes 15 milionů, trutnovská zhruba 12 milionů a královédvorská téměř 3,5 milionu korun.

Samostatné nemocnice má kraj v Trutnově, Jičíně a Náchodě, přičemž pod Náchod již nyní patří nemocnice v Rychnově nad Kněžnou, Broumově a Jaroměři. Čtvrtou krajskou nemocnicí je Městská nemocnice Dvůr Králové nad Labem. Jejich mateřskou společností je Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje, jehož prostřednictvím kraj v nemocnicích vykonává akcionářská práva.

Kraj své ztrátové nemocnice ročně dotuje desítkami milionů korun. Schválená dotace nemocnicím z krajského rozpočtu pro letošní rok činí 236 milionů korun, včetně doplatku ve výši 56 milionů. Hejtmanství zatím nevyčíslilo, kolik letos dostanou krajská zdravotnická zařízení od ministerstva zdravotnictví.

Kraj dal loni nemocnicím 190 milionů korun a od ministerstva zdravotnictví přišlo 11 milionů, celkem tedy 201 milionů korun. Bez těchto dotací by nemocnice a holding loni vykázaly celkovou ztrátu téměř 280 milionů korun po ztrátě 164 milionů v roce 2016, kdy nemocnice dostaly dotaci 155 milionů.

Letos v únoru krajská koalice kvůli problémům v nemocnicích zřídila krizový tým pro zdravotnictví, v němž kromě náměstka hejtmana pro zdravotnictví Cabicara jsou i hejtman Jiří Štěpán (ČSSD) a jeho první náměstek Martin Červíček (ODS). V hradeckém kraji vládne koalice tvořená ČSSD, ODS, Koalicí pro Královéhradecký kraj, koalicí STAN a Východočechů a TOP 09. Ve volbách vítězné hnutí ANO skončilo v opozici.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?