Nemocnice kvůli snížení úhrad omezovat péči nakonec nebudou

26. 3. 2010 8:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Omezování péče v pardubické krajské nemocnici až o pět procent kvůli snížení úhrad od zdravotních pojišťoven, o kterém se v pondělí dozvěděla veřejnost, se nakonec nekoná.


Je pravdou, že kvůli krizi nastal hubený rok a nemocnice to už poznaly: oproti každoročnímu navyšování peněz od pojišťoven je zřejmé, že letos si budou muset vystačit se stejným objemem financí jako v minulých letech.

V několika východočeských nemocnicích dokonce ředitelé zaznamenali zhruba jednoprocentní snížení záloh. To však pacienti údajně v žádném případě nepocítí.

„Pozor, nemluvil jsem o již probíhajícím omezování péče, ale o hrozbě, že bychom k tomu v určitém případě museli přistoupit. To však není na pořadu dne. Konstatoval jsem, že rozpočty nemocnic kvůli stagnaci příjmů od pojišťoven budou letos napjatější než v minulých letech, kdy se každoročně zvyšovaly o pět šest či sedm procent, a každý ředitel se bude muset pořádně otáčet, aby letos vyšel,“ řekl včera ředitel pardubické krajské nemocnice Josef Šimurda.

Půjde to do ztrát

Stejné jako vloni či dokonce zhruba o jedno procento snížené zálohy nyní dorazily i do dalších východočeských nemocnic. Také jejich ředitelé však dementovali obavy pacientů z omezování péče.

„Toto nelze v žádném případě dopustit. Nemocnice prostě budou v nejhorším hospodařit s větší ztrátou, než se počítalo, a půjde to na bedra krajského rozpočtu. O nějakém odkládání i neakutních zákroků však nemůže být řeč,“ uvedl ředitel Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje Martin Scháněl.

Šimurda upozornil, že stejný počet prostředků jako v loňském roce znamená kvůli inflaci určitý propad příjmů. „Jde ale jen o to, že jako správní hospodáři na tento tlak musíme být připraveni a bedlivě sledovat ceny. Případné problémy v hospodaření nemocnic se však projeví až v druhé polovině roku,“ dodal.

Určité nepříjemné překvapení už na úhradách od pojišťoven zjistili například ředitelé nemocnic v Trutnově či Jičíně. Naproti tomu nemocnice v Ústí nad Orlicí žádné výkyvy nezaznamenala. „Vypořádáme se s tím“ „Žádné omezování péče neplánujeme. S menším množstvím financí se musíme vypořádat jinak,“ shrnul situaci ředitel trutnovské nemocnice Martin Limburský.

„Pojišťovny nám poslaly asi o půl procenta méně než vloni a ani to neodůvodnily. Zatím však ještě s nimi nemáme uzavřenou smlouvu na letošní rok, takže uvidíme, jak to nakonec dopadne. A i kdyby nakonec špatně, snížení prostředků rozhodně nepovede k odkládání operací či jinému omezení péče. Způsobilo by nám to jen problémy s placením závazků či s úhradami dodavatelům,“ uvedla ředitelka jičínské nemocnice Dana Kracíková.

Zdravotní pojišťovny se potýkají s nedostatkem peněz kvůli snížení výběru zdravotního pojištění, které nastalo v souvislosti s ekonomickou krizí. Šimurda v pondělí mluvil o možnosti odkládání operací jen v „život nezachraňujících odvětvích.“ Konkrétně by se jednalo například o náhrady kloubů nebo oční operace.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?